Λάρισα – Βόλος: Διαμάχη ή αστικός μύθος;

3157

Της Στέλλας Καρατζόγλου

Όσο υπάρχουν μεγάλα και άλυτα προβλήματα σ’ αυτό τον κόσμο, εγώ δεν θα μπορώ να ησυχάσω. Και σαν ένας δαιμόνιος ρεπόρτερ, σήμερα, θα χωθώ στα άδυτα μιας μεγάλης, μιας ιστορικής και άλυτης, ακόμα, κόντρας… Μην είναι οι Πράσινοι κ οι Βένετοι, οι μόνοι που θα μείνουν στην ιστορία για τις διαμάχες τους; Μην είναι η Βόρεια και η Νότια Κορέα; Μην είναι οι νεοδημοκράτες με τους -ας τους πούμε- πασόκους; Όχι, αγαπητοί μου! Δεν θα αναλωθώ με θέματα που οι ιστορικοί του παρελθόντος έχουν αναλύσει. Σήμερα, θα ασχοληθώ με την μάχη των μαχών, με το απόλυτο θεσσαλικό ξεμάλλιασμα… Στο ρινγκ η Λάρισα και ο Βόλος… Ας αρχίσει η δράση, λοιπόν!
Εδώ, τα πράγματα χρονιά τώρα, είναι κάπως μπερδεμένα. Κανείς δεν ξέρει να μου πει με βεβαιότητα, από ποιον και ποτέ ξεκίνησε αυτή η κόντρα. Κάποιοι παλιότεροι, άρα και σοφότεροι, μου είπαν ότι η κόντρα ξεκίνησε λόγω αθλητικών διαφόρων, μεταξύ οπαδών της ΑΕΛ και των οπαδών των ομάδων του Βόλου. Άλλοι πάλι, θεωρούν ότι η κόντρα ξεκίνησε από τους Βολιώτες, καθώς χρησιμοποιούσαν διάφορους χαρακτηρισμούς για τους Λαρισαίους, που ναι μεν ήταν προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως , αλλά δεν ήταν και τόσο κομψοί, βρε αδελφέ! Στον αντίποδα, έχουμε και κάποια αλλά χαριτωμένα παρατσούκλια, που χρησιμοποιούνται από τους Λαρισαίους και θυμίζουν ζωάκια που μπορεί να βρει κανείς στα ελληνικά δάση! Τελικά τι ισχύει; Ποια πόλη πρέπει να στεφθεί βασίλισσα του κάμπου και ποια αναπληρωματική Β΄;
Η Λάρισα, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι μια κοσμοπολίτισσα, ελαφρώς ξιπασμένη, αλλά άκρως γοητευτική πόλη. Με αρκετά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να συνδυάσει τα ασυνδύαστα και να αποτελεί έναν αξιόλογο προορισμό- εντάξει, βοηθά λίγο για την αποκατάσταση της φήμης της, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν το μάθατε από μένα-. Είναι μια πόλη ζωντανή, μια πόλη που ψάχνεται, μια πόλη που δημιουργεί. Είναι σαν μια φρεσκοχωρισμένη γυναίκα, με κάποια απωθημένα, που αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας των 30 και λίγο πριν την κρισάρα των 40, να κάνει ολική ανανέωση. Και αν με ρωτάς, τα καταφέρνει καλά!
Ο Βόλος από την άλλη, είναι λίγο πιο ιντελεκτουέλ. Πιο δωρικός, χωρίς πολλά φρου- φρου. Είναι άντρας έτσι κ αλλιώς! Πίνει τσίπουρα με φοβερούς μεζέδες και τα Σαββατοκύριακα κάνει τρέκινγκ στις πλάγιες του Πηλίου. Αθηνοφέρνει, λίγο… Είναι και κάπως αρχοντοχωριάτης! Και μάλλον, ανήκει πιο πολύ στην πρωτεύουσα παρά στην Θεσσαλία! Λογικό! Ευνοημένη πόλη από παλιότερα, με βιομηχανία και εύκολη πρόσβαση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, όταν σε κάποιες άλλες πόλεις μετακινούνταν με αραμπάδες.
Άρα το ερώτημα παραμένει… Ποια πόλη είναι καλύτερη; Αυτοί ή εμείς; Ταχυδρομείου για καφέ ή παραλία Βόλου για τσίπουρα; Αμπελάκια ή Μακρινίτσα; Ο ιστορικός του μέλλοντος περιμένει από μένα την απάντηση. Αλλά δυστυχώς, δεν την έχω! Και νομίζω πως κανείς από τους εμπλεκομένους στην κόντρα την έχει… Άλλωστε, σε τέτοια δίπολα, νικητής είναι πάντα η ένωση! Η κουνίστρα και πλανεύτρα Λάρισα, αν ήταν γυναίκα, σίγουρα θα γοήτευε τον σοβαρό και εναλλακτικό Βόλο, πάντως! Τα ετερώνυμα έλκονται έτσι κ αλλιώς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here