Οι αδερφοί Ντάλτον υπήρχαν πραγματικά- Οι Αμερικανοί κακοποιοί που ενέπνευσαν τον δημιουργό του Λούκι Λουκ

869

Ο Λούκι Λούκ δεν θα ήταν το ίδιο απολαυστικός αν δεν έπρεπε να κυνηγήσει τους μοχθηρούς και κωμικοτραγικούς αδερφούς Ντάλτον.

Ο οξύθυμος Τζο, ο Γουίλιαμ, ο Τζακ και ο αγαθός Αβερελ προσέθεταν το αλατοπίπερο που είχε ανάγκη το κόμικ του Βέλγου Μορίς, ώστε να γίνει ο Λούκι Λουκ ένα από τα πιο διάσημα κόμικ στον κόσμο και να αγαπηθεί από εκατομμύρια παιδιά και μεγάλους.

Ο δημιουργός του Λούκι Λουκ βρέθηκε στην Αμερική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκεί ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της Αγριας Δύσης που γεννούσε ήδη από τότε τα κλασικά σήμερα «γουέστερν». Ανάμεσα στις ιστορίες των εκτός νόμου θρύλων και εκείνη της συμμορίας των Ντάλτον.

Η ιστορία των αληθινών αδερφών Ντάλτον
H συμμορία των Ντάλτον δραστηριοποιήθηκε στο Αρκανσας των ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα, πραγματοποιώντας ληστείες σε τράπεζες και αμαξοστοιχίες τρένων στην περιοχή. Αν και πέρασαν στην ιστορία ως «Οι Ντάλντον» στην συμμορία των ληστών προσχώρησαν και άλλα μέλη που δεν ανήκαν στην διαβόητη οικογένεια. Εκείνο που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι πως ορισμένα από τα αδέρφια Ντάλτον είχαν υπηρετήσει και από την άλλη πλευρά του νόμου, δηλαδή ως σερίφηδες για την πόλη Φορτ Σμιθ του Αρκανσας.

Ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας Φρανκ Ντάλτον, δεν υπήρξε ποτέ μέλος της συμμορίας και ανέλαβε αντιστράτηγος της πολιτοφυλακής, ενώ το ίδιο πόστο κατέλαβε κατά διαστήματα και ο αδερφός του Μπομπ. Ο Φρανκ σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1887 σε ένοπλη συμπλοκή με άλλη συμμορία, τους Σμιθ-Ντίξον.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9BHpC7w3j3I

Τα αδέρφια του θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ωστόσο πολύ σύντομα ανακάλυψαν πως η παρανομία είχε πολύ περισσότερο κέρδος. Ο Γκρατ, ο Μπομπ, ο Εμετ και ο Μπιλ Ντάλτον στρατολόγησαν μια άλλους εγκληματίες και επιδόθηκαν σε σειρά ληστειών από το 1891 και για δύο χρόνια.

Η απόπειρα ένοπλης ληστείας σε τράπεζα της πόλης Κόφιβιλ του Κάνσας, τον Οκτώβριο του 1892 αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα των αδερφών Ντάλτον αφού κατά τη διάρκεια της έχασαν τη ζωή τους οι Μπομπ και Γκρατ Ντάλτον. Οσο για τον Εμετ, αυτός βρέθηκε στη φυλακή και μάλιστα καταδικάστηκε σε ισόβια για τις ληστείες και τους φόνους που διέπραξε όσο ήταν μέλος της συμμορίας. Ωστόσο του απονεμήθηκε χάρη 14 χρόνια αργότερα. Παντρεύτηκε και εργάστηκε για το υπόλοιπο της ζωής του ως εργολάβος οικοδομών, αφήνοντας πίσω του την παρανομία.

Ο μόνος που κατόρθωσε να διαφύγει και να συνεχίσει την συμμορία, ήταν ο Μπιλ Ντάλτον. Μαζί με δύο ακόμη μέλη των Ντάλτον που όμως δεν έφεραν το επώνυμο της οικογένειας, συνέχισαν να σκορπίζουν τον τρόμο στην περιοχή για πολλά χρόνια ακόμη.

Η μεταφορά τους στον κόσμο του Λούκι Λουκ
Ο Βέλγος Μορίς Ντε Μπεβέρ, γνωστός πιο απλά ως Μορίς, είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον καουμπόι Λούκι Λούκ, τον άνθρωπο που είναι πιο γρήγορος και από τη σκιά του. Η πρώτη εμφάνιση του… γαλλόφωνου της άγριας δύσης τοποθετείται το 1946 με την πρώτη ιστορία «Αριζόνα 1888» να κάνει την εμφάνισή της στο περιοδικό κόμικ «Σπιρού».

Ο Βέλγος σκιτσογράφος Μορίς με τα τεύχη του διάσημου δημιουργήματός του, του καουμπόι Λούκι Î›Î¿Ï…ÎºΟ Βέλγος σκιτσογράφος Μορίς με τα τεύχη του διάσημου δημιουργήματός του, του καουμπόι Λούκι Λουκ / Φωτογραφία: Getty Images

Ωστόσο, ο κόσμος του Λούκι Λουκ δεν θα ολοκληρωθεί, όπως τον γνωρίζουμε, παρά μετά τη συνάντηση του Μορίς με τον Γάλλο δημιουργό Ρενέ Γκοσινί. Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα θα συναντήσει τον σκιτσογράφο στις ΗΠΑ. Οι δυο τους θα συμφωνήσουν, ο Μορίς να επιμελείται τα σκίτσα και ο Γκοσινί την ιστορία, το σενάριο.

Είναι ο Γκοσινί που θα συλλάβει την ιδέα της δημιουργίας μιας σειράς νέων χαρακτήρων που θα πλαισιώνουν τον Λούκι Λουκ, τον οποίο βρίσκει λίγο αδιάφορο και σε κάθε περίπτωση όχι πολύ αστείο.

Οι Ντάλτον και τα ξαδέρφια τους
Στο χαρτί οι αδερφοί Ντάλτον θα εμφανιστούν τελευταία φορά το 1951, φέροντας μάλιστα τα κανονικά τους ονόματα. Μπομπ, ο μεγάλος και έξυπνος αδερφός, Γκρατ, Μπιλ και Εμετ. Το τεύχος «Εκτός Νόμου» θα παρουσιάσει την αντιπαράθεση της συμμορίας με τον Λούκι Λουκ, η οποία και ολοκληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που τελείωσε και η ληστεία στο Κόφιβιλ για τους αληθινούς Ντάλτον. Οι αδερφοί Ντάλτον χάνουν τη ζωή τους και το πέρασμά τους από τα κόμικ τελειώνει εκεί.

Το 1957 όμως, έπειτα από σωρεία επιστολών αναγνωστών που ζητούσαν την επιστροφή των Ντάλτον, ο Γκοσινί μηχανεύεται μια εξαιρετική ιδέα. Αντί να… αναστήσει τους Ντάλτον, παρουσιάζει τη συμμορία των εξαδέλφων τους. Έτσι γεννιούνται οι γνωστοί σε όλους μας Τζο, Γουίλιαμ, Τζακ και Αβερελ. Η φανταστική οικογένεια των Ντάλτον δίνει φυσικά στον Ρενέ Γκοσινί την ευχέρεια να… ζωγραφίσει με τους απολαυστικούς χαρακτήρες των κακοποιών της άγριας δύσης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here