Ένα ζευγάρι από τον Αμπελώνα μαζί με των 18 μηνών γιό τους γυρίζουν τον κόσμο

913

Ο Αμπελωνίτης Κώστας Παπανικολάου, η Ρωσίδα σύζυγός του και ο μικρός Εκτορας ετοιμάζονται για ένα ακόμη μεγάλο ταξίδι μέχρι τη μακρινή Ισλανδία

Συνέντευξη στον Γιάννη Παιδή

“Ο Κώστας και η Αλιόνα, ζευγάρι στη ζωή και στα ταξίδια, μαζί με τον μόλις δεκαοχτώ μηνών γιο τους, τον Έκτορα, ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τον Αμπελώνα οδικώς, μέχρι την Ισλανδία και τη Νορβηγία, σε ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών”.

Αυτή ήταν η πληροφορία που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και θέλησα να μάθω τί κάνει αυτό το ξεχωριστό ζευγάρι που κυριολεκτικά οργώνει όλο τον κόσμο (ΙσλανδίαΚούβαΚαμτσάτκαΜπαλίΡωσική επαρχία,και όλες οι γωνιές της Ελλάδας), έχοντας μαζί του και το βρέφος που σιγά – σιγά μεγαλώνει ταξιδεύοντας.

Ο Κώστας από τον Αμπελώνα, η Αλιόνα από τη Ρωσία!

Ο Κώστας μεγάλωσε στον Αμπελώνα. Μετά την εισαγωγή του σε στρατιωτική σχολή, έζησε στην Αθήνα, τα Χανιά, τη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη. Πλέον στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο όποτε βρίσκει ευκαιρία. Στον ελεύθερό του χρόνο γυμνάζεται, γράφει για ταξίδια, ψάχνει νέους προορισμούς.

Η Αλιόνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία, στην πόλη του Κρασνοντάρ. Αποφοίτησε μεταξύ πρώτων από το πανεπιστήμιό της, πριν η γνωριμία της με τον Κώστα την φέρει στην Ελλάδα, όπου και μένει μόνιμα πλέον. Οικονομολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη, με αγάπη για τη φωτογραφία, τα ταξίδια και την οργάνωσή τους.

Ο μικρός Έκτορας γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 2017. Του έλαχε να έχει για γονείς δυο ανθρώπους που δεν τον αφήνουν σε ησυχία, αλλά φαίνεται του αρέσει. Έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας και σε έξι χώρες ακόμη, στις οποίες ετοιμάζεται να προσθέσει άλλες 26, πριν καν κλείσει τα δύο του χρόνια ζωής. Όχι κι άσχημα, έτσι; Κι ας μη θυμάται τίποτα από αυτά τα ταξίδια, ο χαρακτήρας χτίζεται, το υποσυνείδητο σημειώνει.

—- Πώς ξεκίνησαν τα ταξίδια, και η ταξιδιωτική ιστοσελίδα;

Θα λέγαμε ότι το σαράκι υπήρχε πάντα μέσα μας, περίμενε να συναντηθούμε εμείς οι δύο, φαίνεται!

Κώστας: Από μικρός ονειρευόμουν προορισμούς, από μικρός ενθουσιαζόμουν με την προοπτική γνωριμίας με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι άλλωστε, γνώρισα και την Αλιόνα!

Αλιόνα: Το να ζεις στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, είναι από μόνο του κίνητρο για να ταξιδεύεις, νομίζω. Πλέον, ειδικά μετά τον ερχομό μου στην Ελλάδα, καταφέρνουμε να συνδυάζουμε την αγάπη μας για τα ταξίδια με την υπόλοιπη ζωή μας.

—- Ταξίδι με οικογένεια και μικρό παιδί, φαντάζομαι ότι έχει πολλές δυσκολίες, Πως τα καταφέρνετε και βρίσκετε λύσεις.

Τα ταξίδια ήταν πάντα προτεραιότητά μας, και δε θέλαμε η γέννηση του μικρού Έκτορα να αποτελέσει τροχοπέδη σ’ αυτό. Αντιθέτως, προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες, να μη σταματάμε να ταξιδεύουμε, βάζοντας και τον μικρό εξερευνητή μας στο πνεύμα της γνωριμίας με νέους τόπους, ανθρώπους, ήθη. Άλλωστε, η καθημερινότητα με το μικρό παιδί είναι ούτως ή άλλως κουραστική, γιατί να μη βλέπουμε νέα μέρη τουλάχιστον, αντί για τη ρουτίνα του σπιτιού;
Γι’ αυτό και ο  Έκτορας ‘’βαφτίστηκε’’ μικρός εξερευνητής στο πρώτο του ταξιδάκι, όταν ήταν 38 ημερών. Κι έχει και τη ‘’δική του’’ στήλη στο ταξιδιωτικό μας blog: https://aktravelife.com/category/%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9/

—– Φαντάζομαι ότι το κόστος για να γίνουν όλα αυτά τα ταξίδια που δεν είναι και λίγα απαιτούνται πολλάα έξοδα. Πώς τα αντιμετωπίζετε;

Όταν έχεις ξεκαθαρίσει τους στόχους και τα όνειρά σου, οι προτεραιότητες δεν διαπραγματεύονται. Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τη φωτογραφία (κι εμείς), ή τα αυτοκίνητα, ή την αγορά ρούχων, ή έχουν κάποια άλλα χόμπι. Ο καθένας, ενσυνείδητα ή όχι, ιεραρχεί τις ανάγκες και τα έξοδά του. Για εμάς, τα ταξίδια κάθε είδους αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, μετά τις βιοποριστικές ανάγκες.
Ταξιδεύουμε οικονομικά, ψάχνουμε προσφορές, συχνά υπάρχουν περιορισμοί, αλλά δε μας σταματάει τίποτα. Δεν έχουμε λεφτά για εξωτερικό; Θα πάμε στην Ελλάδα. Δεν έχουμε λεφτά για ξενοδοχείο; Θα μείνουμε στη σκηνή. Θα βρούμε λύσεις κι όχι δικαιολογίες. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε οδικές εκδρομές τα σαββατοκύριακα, εξοικονομώντας χρήματα για μερικούς μήνες, και βρίσκοντας κάποια καλή πρόσφορα εισιτηρίων θα κλείσουμε για εξωτερικό. Σχετικό άρθρο, το οποίο συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση, έχουμε ανεβάσει στο blog μας, μπορείτε να το δείτε εδώ: https://aktravelife.com/2018/12/%CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1/

—- Ποιες είναι οι ταξιδιωτικές σας εντυπώσεις

Κάθε τόπος, κάθε γνωριμία, κάθε διαφορετικό περιβάλλον είναι από μόνο του ξεχωριστή εμπειρία. Θα θυμόμαστε για πάντα την εκπληκτική Ισλανδία και τη φύση της, τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής στην Κούβα, την εξωγήινη χερσόνησο Καμτσάτκα! Αλλά και τα τροπικά δάση και τους καταρράκτες του Μπαλί, τη Ρωσική επαρχία, μα κι όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε συνεχώς!

—- Οδικό ταξίδι Κρήτη – Λάρισα – Ισλανδία

Η ιδέα και τα σχέδια ήταν για τη Λατινική Αμερική, εν τέλει προτιμήσαμε να οργώσουμε την Ευρώπη, μέχρι το βόρειο άκρο της ηπείρου μας, με αυτοκίνητο, οροφοσκηνή και πολλή όρεξη! Θα διασχίσουμε 26 χώρες, οδηγώντας περίπου 20 χιλιάδες  χιλιόμετρα τους ερχόμενους 4 μήνες. Θα είναι δύσκολα, αναμφισβήτητα. Αλλά, όπως είπαμε, η δυσκολία είναι μέρος του ταξιδιού, δε μας πτοεί. Θα δεθούμε ακόμα περισσότερο, θα γνωρίσουμε δεκάδες ντόπιους σε μικρά χωριά και κωμοπόλεις, θα φωτογραφίζουμε βουνά και ποτάμια, φιορδ, καταρράκτες, σπηλιές και θερμές πηγές. Εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα για διαμονή στη φύση, όταν χρειάζεται, και κυρίως με καλή διάθεση, ξεκινάμε το Σάββατο από τον Αμπελώνα, όπου και θα επιστρέψουμε με το καλό στις αρχές Σεπτέμβρη.

Πηγή: paidis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ