Υψηλότερη ανάπτυξη για το 2020 προβλέπει και η Κομισιόν

412

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι συνέδεσε τις βελτιωμένες προβλέψεις με ευνοϊκή εξέταση του αιτήματος της χώρας να χρησιμοποιούνται τα SMPs και ANFAs για επενδύσεις.

Αναθεωρημένες προς τα πάνω, ώστε να προσεγγίζουν αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος, θα είναι οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, προανήγγειλε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ.

Ετσι, αντί της πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3% το 2020, που ανέφερε η φθινοπωρινή της έκθεση, πλέον η Κομισιόν κινείται στον ρυθμό του 2,5%, όπου τοποθέτησε την πρόβλεψή του για το 2020 ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας. Σημειωτέον ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει κατά κανόνα προβλέψεις σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζεντιλόνι, που βρισκόταν στο ΕΒΕΑ για να εγκαινιάσει τον χώρο «Εδώ Ευρώπη», συνέδεσε τις βελτιωμένες αυτές προβλέψεις με καλύτερες προοπτικές ευνοϊκής εξέτασης του αιτήματος της χώρας να χρησιμοποιούνται οι επιστροφές των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις.

Οι χειμερινές προβλέψεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο επίτροπος αναφέρθηκε στην Πράσινη Συμφωνία. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και στο πλαίσιο αυτό προωθεί τη Συμφωνία για να τονώσει την οικονομία, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, να μεριμνήσει για το περιβάλλον χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στους εργαζομένους των περιοχών που θα αναβαθμιστούν κλιματολογικά.

Επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ

Οπως είπε ο κ. Τζεντιλόνι, για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια θα απαιτηθούν και θα διατεθούν ετησίως πρόσθετα κονδύλια για επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ με τελικό στόχο μέσω μόχλευσης να κινητοποιηθούν κεφάλαια για κλιματικές και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις ύψους ενός τρισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ