Υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης Citi και JP Morgan

323

Η Ελλάδα αναμένεται να δει την οικονομία της να πλήττεται σχετικά περισσότερο από άλλες χώρες από την επιδημία του κορωνοϊού, επισημαίνει η Citigroup σε σημείωμά της, υπογραμμίζοντας το μεγάλο «βάρος» που έχει ο τουρισμός στο ελληνικό ΑΕΠ. Οπως τονίζει, ο τουρισμός είναι ο κλάδος που θα χτυπηθεί περισσότερο στη χώρα, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ (πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα). «Το να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός τώρα πριν από τη θερινή περίοδο είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει χαρακτηριστικά, στηρίζοντας ουσιαστικά το αίτημα που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Eurogroup να εξαιρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οπως επισημαίνει η Citi σε άλλη ανάλυσή της, όπου εξετάζει τις επιπτώσεις στον τουρισμό σε 90 χώρες, εάν οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες επιβραδυνθούν ή σταματήσουν, το πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί από 0,2% έως 1,7% το 2020.

Μεταξύ των 10 χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα, η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Ιταλία φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες σε διακοπή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής και τουριστικής δραστηριότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τις χώρες με λιγότερα κρούσματα στην περιοχή της Ευρώπης, πιο ευάλωτες είναι η Ισλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Υπέρ της παροχής περισσότερης δημοσιονομική ευελιξίας τίθεται και η JP Morgan, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για την Ελλάδα εκτιμά ότι το ύψος της δημοσιονομικής χαλάρωσης θα διαμορφωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2,3 δισ. περίπου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ