Υφεση τουλάχιστον ενός χρόνου βλέπουν οι Ελληνες μάνατζερ

371

Δραματική υποχώρηση σημείωσε ο γενικός δείκτης οικονομικής συγκυρίας και παραγωγικών συντελεστών, γνωστός ως GRe+1, που καταρτίζει κάθε τρίμηνο ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ). Η τιμή του από 50,7% που ήταν στο δ΄ τρίμηνο του 2019, στο α΄ τρίμηνο του 2020 υποχωρεί στο 7,3%. Πλέον οι εταιρείες μέλη του ΣΕΣΜΑ εμφανίζονται οριακά θετικές στην εξέλιξη της οικονομικής συγκυρίας και των παραγωγικών συντελεστών της χώρας, αντί εντόνως θετικές που ήταν ένα τρίμηνο πριν.

Ο δείκτης GRe+1 συνίσταται από τον μέσο όρο των δεικτών οικονομικής συγκυρίας και παραγωγικών συντελεστών. Η αξιολόγησή του για το α΄ τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκε στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και συνεπώς έλαβε υπ’ όψιν την πανδημία του κορωνοϊού. «Η πρωτοφανής κρίση που προκλήθηκε και η αβεβαιότητα που επικρατεί οδήγησαν σε δραματική κάμψη του βαθμού αισιοδοξίας των συμβούλων μάνατζμεντ για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των βασικών οικονομικών μεγεθών και των παραγωγικών συντελεστών το επόμενο δωδεκάμηνο», σχολίασε χθες η διοίκηση του ΣΕΣΜΑ.

Τη μεγαλύτερη κάμψη σημείωσε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας. Ο δείκτης αυτός, που αποτελεί τον μέσο όρο της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις πέντε μεταβλητές του (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών), διαμορφώθηκε σε -11% από +53,1% που ήταν στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται από το 2016 αρνητική τιμή στον συγκεκριμένο δείκτη, αναφέρει ο ΣΕΣΜΑ.

Η καταβαράθρωση αυτή της αισιοδοξίας που διακατείχε τα μέλη του συνδέσμου για την οικονομική συγκυρία ήταν ο βασικός παράγων που οδήγησε σε υποχώρηση τον δείκτη GRe+1.

Ο δείκτης προσδοκιών στους συντελεστές παραγωγής είχε και αυτός υποχώρηση αλλά με μικρότερη ένταση. Από 48,4% που ήταν η τιμή του στο δ΄ τρίμηνο του 2019, στο α΄ τρίμηνο του έτους έφθασε στο 26,5%.

Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΣΜΑ ρωτήθηκαν επίσης για τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Το 6,7% εκτιμά ότι η επάνοδος της οικονομίας θα απαιτήσει τρεις μήνες, το 25,3% εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 6 μήνες, το 41,3% εκτιμά ένα έτος, ενώ το υπόλοιπο 26,7% εκτιμά ότι θα απαιτηθεί πάνω από ένα έτος. Η ύφεση επομένως για τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΣΕΣΜΑ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους.

Τα στοιχεία της παρούσας έρευνας του ΣΕΣΜΑ συλλέχθηκαν από 1 έως 10 Απριλίου 2020 καταγράφοντας τις προσδοκίες και τις απόψεις που διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Είναι η 25η κατά σειράν έρευνα και συλλέχθηκαν 75 απαντήσεις, που αντιστοιχούν σε ποσοστό ανταπόκρισης 60,5%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των μελών του ΣΕΣΜΑ, Accenture, BPM, K&O Advisory, KPMG και «Στόχασις».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ