Υφεση 8%-9% «βλέπουν» οι θεσμοί το 2020

366

Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης και των θεσμών καταλήγουν στο ότι φέτος η χώρα θα έχει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ένα πρωτογενές έλλειμμα. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει περισσότερα απ’ όσα θα εισπράξει, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.

Στο 8%-9% τοποθετούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, λόγω κορωνοϊού, σημαντικά υψηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3%-4%, αν και χθες μίλησε στη Βουλή για «πολύ βαθιά ύφεση».

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αποκάλυψαν την πρόβλεψή τους αυτή προχθές, κατά την τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που έγινε στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης της οικονομίας. Η κυβέρνηση βασίζει τη δική της, ευνοϊκότερη πρόβλεψη, στο γεγονός ότι το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώνεται κυρίως από την κατανάλωση, η οποία δεν έχει υποστεί τόσο μεγάλο πλήγμα όσο, π.χ., οι επενδύσεις και επίσης στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, με εξαίρεση τον τουρισμό, είναι αρκετά εσωστρεφής.

Σημειώνεται ότι ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι είπε στο Εurogroup την Τρίτη ότι η ύφεση θα φτάσει ώς το 10%.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι υπολογισμοί της κυβέρνησης, όσο και αυτοί των θεσμών καταλήγουν στο ότι φέτος η χώρα θα έχει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ένα πρωτογενές έλλειμμα. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει περισσότερα απ’ όσα θα εισπράξει, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, το έλλειμμα αυτό προβλέπεται μικρό (αν και ελαφρώς μεγαλύτερο κατά την εκτίμηση των θεσμών) και διαχειρίσιμο, υπό την έννοια ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να αναστραφεί και να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι θεσμοί μίλησαν για επιδίωξη επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου την επόμενη χρονιά, χωρίς όμως να γίνει συζήτηση για το ποιος θα είναι ο στόχος αυτός. Οι δύο πλευρές έκριναν ότι δεν είναι της παρούσης, εν μέσω κορωνοϊού, να τεθεί θέμα σκοπιμότητας μείωσης του 3,5% του ΑΕΠ.

Προστασία α΄ κατοικίας

Χωρίς κατάληξη έμεινε και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση θέλει να παραταθεί τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου η προστασία που είχε συμφωνηθεί να λήξει στις 30 Απριλίου, λόγω κορωνοϊού. Δεν νοείται να βρεθεί κόσμος χωρίς προστασία σε μια τέτοια εποχή, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Προς το παρόν δεν έχει και πρακτικό νόημα, αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά, αλλά και μετά θα χρειαστεί ένας χρόνος προσαρμογής.

Οι θεσμοί, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμειναν στη λογική τους, ότι δηλαδή το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εις βάρος των τραπεζών και η κυβέρνηση μπορεί –αν θέλει– να προνοήσει για προστασία των αδύναμων νοικοκυριών μέσω του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με αυτή τη λογική και έχει δεχθεί την άρση της προστασίας, με παράλληλη ψήφιση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου. Στην τηλεδιάσκεψη προχθές οι θεσμοί της ζήτησαν να υποβάλει τις προτάσεις της για το νέο πτωχευτικό, κάτι που υποσχέθηκε ότι θα κάνει. Ως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, η απάντηση αναμένεται ώς τον Ιούνιο, που θα εκδοθεί η έκθεση των θεσμών για την αξιολόγηση. Λογικά, δεν θα υπάρξει αντίρρηση.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ