Ξεκινάει τον Οκτώβριο ο έλεγχος των αιτήσεων του ν. Κατσέλη

273

Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται ότι φθάνουν τις περίπου 70.000 και η επίσπευση της εκδίκασής τους αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών, oι οποίες θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στον έλεγχο των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι δικαιούνται την προστασία του και πόσοι έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, προχωράει η κυβέρνηση. Ο έλεγχος θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο, και μέσω αυτής όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο και η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί ακόμη, θα υποχρεωθούν να καταθέσουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δικάσιμης ημερομηνίας.

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους, τα οποία θα ελεγχθούν αυτόματα ως προς την αξιοπιστία τους. Η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Taxis μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης, δηλαδή κατά πόσον ο δικαιούχος εμπίπτει στην προστασία του νόμου Κατσέλη. Οι οφειλέτες που δεν θα υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης τους και δεν επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα χάσουν την προστασία του νόμου Κατσέλη και η τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, που φθάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών από τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομίας, για την επικαιροποίηση των στοιχείων θα δοθεί δίμηνη προθεσμία.

Στόχος είναι έως τα τέλη του 2020 να έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου και να επισπευστεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων εντός του 2021.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται ότι φθάνουν τις περίπου 70.000 και η επίσπευση της εκδίκασής τους αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών, που θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται κατ’ αρχήν εάν αυτός που έχει υποβάλει αίτηση προστασίας είναι φυσικό πρόσωπο ή αν αντίθετα έχει εμπορική ιδιότητα και δεν δικαιούται την προστασία. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με δεδομένο ότι ο έλεγχος επιλεξιμότητας γίνεται την ώρα που εκδικάζεται η υπόθεση, ένας σημαντικός αριθμός εμπόρων ή ελεύθερων επαγγελματιών έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στον νόμο προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ακόμη και έπειτα από δέκα χρόνια από την υποβολή της αίτησης, πολλοί είναι αυτοί που καταθέτουν αίτηση και παραιτούνται λίγο πριν από την εκδίκασή της, έχοντας με τον τρόπο αυτό επωφεληθεί της προστασίας που δίνει ο νόμος.

Ο έλεγχος μέσω της πλατφόρμας θα αφορά επίσης την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν τα οικονομικά στοιχεία που έχει δηλώσει είναι ακριβή. Με δεδομένο ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο έχουν ήδη αποδεχθεί και την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ο έλεγχος θα αφορά και την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει π.χ. αποκρύψει ή μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία, η αίτηση θα απορρίπτεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here