Βελτιώθηκε κατά εννέα θέσεις η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

366

Το αποτέλεσμα των εκλογών συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, με τη χώρα να παρουσιάζει άνοδο 9 θέσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας οφείλεται κυρίως στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα, στην προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, στη διαφάνεια καθώς και στην απουσία κινδύνου πολιτικής αστάθειας. Ετσι, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 49η θέση μεταξύ 63 οικονομιών από την 58η που κατείχε κατά την περυσινή χρονιά, σημειώνοντας –μετά την Κύπρο (+11)– τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του IMD, τα οποία δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, η χώρα μας βρίσκεται ακόμη χαμηλά στην εν λόγω κατάταξη, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία (17η), η Κύπρος (30ή), η Ισπανία (36η), η Πορτογαλία (37η), η Γαλλία (32η) και η Ιταλία (44η) διατηρούν σημαντικό προβάδισμα έναντι της Ελλάδας. Προηγούνται επίσης χώρες όπως η Τουρκία (46η), η Ουγγαρία (47η) και η Βουλγαρία (48η), ενώ έπονται η Ρωσία (50ή), η Ρουμανία (51η) και το Περού (52η). Ανάχωμα στην περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης της στην εν λόγω κατάταξη, αποτελούν: το δημογραφικό πρόβλημα, η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών κατά το 2019 αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού, λόγω του «brain drain», της μαζικής δηλαδή φυγής στο εξωτερικό ατόμων με υψηλά προσόντα και δεξιότητες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η επίδοσή της εμφανίζεται βελτιωμένη και σε επιμέρους κατηγορίες που αφορούν και τις εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και ευρύτερα την οικονομία. Ετσι, φέτος, στην κατηγορία των δεικτών που αφορούν την επιχειρηματική της αποτελεσματικότητα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 51η θέση από 58η το 2019, ενώ όσον αφορά τους δείκτες της «οικονομικής της αποδοτικότητας», η χώρα καταλαμβάνει την 55η θέση από 60ή πέρυσι. Ανακόπτοντας και την πτωτική πορεία των προηγούμενων πέντε ετών, βελτιωμένη είναι η επίδοσή της και στην κατηγορία των «υποδομών», αφού φέτος κατέλαβε την 39η θέση από την 41η θέση πριν από ένα χρόνο. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του IMD αλλά και η συνολική αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας αφορούν τις επιδόσεις της Ελλάδας κατά την προηγούμενη χρονιά, ήτοι το 2019.

Συνεπώς, η ελληνική οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με πέντε προκλήσεις οι οποίες, εάν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της. Αυτές σχετίζονται με τη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης μέσα από επενδύσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου φορολογικού πλαισίου αλλά και τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε κεφάλαια χρηματοδότησης.

Οι πέντε πιο ανταγωνιστικές χώρες στην παγκόσμια κατάταξη του IMD είναι η Σιγκαπούρη, η Δανία (που σημείωσε άνοδο 6 θέσεων), η Ελβετία, η Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα, στο τέλος της κατάταξης βρίσκονται η Ν. Αφρική (59η), η Κροατία (60ή), η Μογγολία (61η), η Αργεντινή (62η) και τέλος η
Βενεζουέλα (63η).

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ