Βαρβιτσιώτης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας κατά της Τουρκίας

123

Στα κέρδη της ελληνικής πλευράς από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοσταθμό Alpha Radio 9,89.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων να περιλαμβάνονται πολύ σαφείς αναφορές, που ανταποκρίνονται σε αυτό που ήθελε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δυνατότητα ενεργοποίησης των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων, στον τερματισμό των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση του πλαισίου των ελληνοτουρκικών διαφορών, ώστε να αφορά μόνο τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και, τέλος, στην για πρώτη φορά συμπερίληψη του θέματος των Βαρωσίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, έχει σταλεί στην Άγκυρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η Τουρκία έχει μπροστά της δύο δρόμους: O ένας δρόμος είναι της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Ευρώπη, που περνά μέσα από την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Ελλάδα και την Κύπρο και ο άλλος είναι ο δρόμος της αποξένωσης από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο οποίος θα οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές κυρώσεις για την Τουρκία.

Τέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών, σημείωσε ότι, «μέχρι τώρα, με το να μη δίνει ημερομηνία διερευνητικών, η Τουρκία αναλαμβάνει και το κόστος για τη μη διεξαγωγή τους. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και από δω και πέρα οι καθυστερήσεις βαρύνουν την Τουρκία».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here