Βαρβιτσιώτης: Σημαντική μέρα για την Ευρώπη η απόφαση για τη διεύρυνση στα Δ. Βαλκάνια

391

Το «πράσινο» φως για τη Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, με την έγκριση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, σε επίπεδο ηγετών, έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα για την ΕΕ και ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις.

«Με την απόφασή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται η στρατηγική ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003» επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι στο τέλος αυτή της διαδρομής η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της ΕΕ.

Επίσης, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει εμπράκτως τον αποφασιστικό της ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, «γεγονός που αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα», και συνεχάρη την κροατική προεδρία που «κάτω από δύσκολες συνθήκες έφερε αυτό το αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας προβλέπεται: «Η υποχρέωση αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη σήμερα ενωμένη -όπως ποτέ άλλοτε- πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την καταπολέμηση του COVID-19. «Θα τα καταφέρουμε» προσέθεσε και έδωσε μια γεύση από το κλίμα που επικράτησε κατά την τηλεδιάσκεψη: «Σήμερα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάσαμε, με τηλεδιάσκεψη, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω των χιλιάδων θυμάτων στην Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία. Εκφράσαμε όλοι την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη δοκιμασία και την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ