Βαρβιτσιώτης: Να μην μετατραπεί η πανδημία σε πολιτική και οικονομική κρίση για την Ευρώπη

356

Στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην πανδημία του κορoνοϊού, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε για την αντιμετώπιση του Covid-19.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να δουλέψουν σκληρά και από κοινού, ώστε αυτή η υγειονομική κρίση να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οπωσδήποτε να μη μετατραπεί σε πολιτική, οικονομική και ταυτοτική κρίση για την Ευρώπη. Εφόσον η Ένωση ανταποκριθεί δυναμικά σε αυτή την κρίση, μπορεί να την μετατρέψει σε ευκαιρία και να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, επισήμανε τη σημασία που έχει η Ένωση να ανταποκριθεί κατά τρόπο επαρκή κι ευέλικτο, ενισχύοντας τη συνοχή τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο εσωτερικό τους και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το δημόσιο χρέος τους.

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να εκπέμψει μήνυμα αξιοπιστίας προς τις αγορές, να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό ανάκαμψης για μεταφορά πόρων τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά και να μετριάσει τη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα, καταλήγοντας χωρίς άλλη καθυστέρηση σε συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό.

Σε κάθε δε περίπτωση, επέμεινε ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να διαταράξει την κατανομή των πόρων στις υπάρχουσες πολιτικές, ιδίως την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης, έθεσε στους ομολόγους του το ζήτημα της διαφύλαξης των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε και ιδίως του κράτους δικαίου κατά την εφαρμογή των εξαιρετικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Τους ενημέρωσε δε ότι κεντρική θεματική της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκινά τον Μάιο, θα είναι ακριβώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι περιορισμοί τους κατά την κρίση αυτή.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, επισήμανε όμως τον κίνδυνο επιπτώσεων στον τουρισμό που  αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/4 του εγχώριου ΑΕΠ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα καλείται αυτή την εποχή να διαχειριστεί παράλληλα  πολλαπλές κρίσεις, όπως συνέβη στον Έβρο αλλά και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ