Τσιάρας: Κανείς δεν δικαιούται να καθυστερήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης

209

Το μήνυμα ότι «η ψηφιακή μετάβαση και ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός του κράτους μας καθυστέρησε αρκετά» έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη σημερινή (30/07) εκδήλωση για τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα», που διοργανώθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, από κοινού με τον σύμβουλο της Επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κουσούλη.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όμως, είναι ήδη εδώ, και στον χώρο της Δικαιοσύνης, δεδομένου, άλλωστε, ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης που ήδη κάνει τα επόμενα της βήματα στο χώρο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στα δικαστικά συστήματα», σημείωσε επίσης ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Κανείς και ποτέ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποστερήσει από τον πολίτη τον φυσικό του δικαστή. Και κανείς και ποτέ δεν μπορεί να αποστερήσει από τον δικαστή τον δικαιοδοτικό του ρόλο, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατικής αρχής και του κράτους δικαίου.

Τίποτα και κανείς, όμως, δεν δικαιούται να καθυστερήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις και να ενσωματώσουμε στο δικαιοδοτικό μας σύστημα όλα τα ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να επιτύχουμε την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των αποφάσεών της».

Παράλληλα, επισήμανε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, η ψηφιακή δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Εντούτοις, η σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα δεν αφορά σε κάτι που βρίσκεται εκτός των δυνατοτήτων του εθνικού δικαιοδοτικού μας συστήματος.

Συνιστά όμως την υπόμνηση μιας επιτακτικής ανάγκης: της ανάγκης να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να διανύσουμε την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό. Με όρους ασφάλειας, που δεν θα διακινδυνεύσουν, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της».

Στο τέλος της ομιλίας του, επισήμανε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδίδει μεγάλη σημασία στον χάρτη δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Για τον λόγο αυτό, ήδη έχει δρομολογηθεί η διανομή περισσοτέρων των 4.000 αντιτύπων που θα καλύψει το σύνολο, σχεδόν, των δικαστικών λειτουργών σε όλη την επικράτεια».

Από την πλευρά του ο κ. Κουσούλης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Συμμεριζόμαστε απολύτως τη θέση που μόλις διατυπώσατε, ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στον τομέα της Δικαιοσύνης για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Να διανύσουμε, όπως είπατε, την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό, με όρους ασφάλειας, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της».

Επίσης, ο διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας διευκρίνισε: «Ο χάρτης αυτός υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2018 από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), στην οποία μετέχω ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Προετοιμάστηκε από την Ομάδα Εργασίας της CEPEJ για την Ποιότητα της Δικαιοσύνης, στην οποία μετέχει ο κ. Ι. Συμεωνίδης, Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ο χάρτης αυτός είναι η συνισταμένη της απάντησης των εκπροσώπων των δικαστικών συστημάτων των κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη μεγάλη πρόκληση της εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη».

Τέλος, στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ειρήνη Σαρπ, και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here