Τσιάρας: Η Δικαιοσύνη επί ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πλήξει πολιτικά πρόσωπα

252

«Δεν υπάρχει από τη δική μας πλευρά καμία διάθεση ρεβανσισμού ή χειρισμού της Δικαιοσύνης»,τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας, μέσω δηλώσεών του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η κυβέρνηση προσεγγίζει την υπόθεση Novartis.

«Είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει να την αφήσουμε πίσω μας το συντομότερο δυνατό», επισήμανε και παρατήρησε ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «για πρώτη φορά στην ιστορία νομίζω -της μεταπολίτευσης τουλάχιστον- η Δικαιοσύνη μπήκε μεταξύ πολιτικών κομμάτων και προσπάθησε να πλήξει πολιτικά πρόσωπα».

«Όσο πιο χαμηλούς τόνους έχουμε, τουλάχιστον στην κριτική ή στη συζήτηση που γίνεται για τον χώρο της Δικαιοσύνης, νομίζω τόσο πιο γρήγορα θα θεραπεύσουμε τις πληγές που η προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς φρόντισε να δημιουργήσει», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας επισήμανε: «Παρατηρώντας κανείς όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis και τα όσα καταγγέλλονται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς σχετικά με παρεμβάσεις διά προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης σε θέματα και ζητήματα που κανένα πολιτικό πρόσωπο, δεν θα μπορούσε να έχει καμία ανάμειξη και συμμετοχή, υπάρχει ένα ζήτημα που νομίζω ότι το ήξερε κι ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας.

Η άποψή μου -μια άποψη την οποία έχω πει πολλές φορές και την έχω επαναλάβει πολλές φορές- είναι ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί μέσα από τον θεσμικό της ρόλο, εντελώς ανεξάρτητα και εντελώς ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε πολιτική βούληση από οποιαδήποτε παρέμβαση πολιτικών προσώπων και πρέπει επιτέλους οι Έλληνες πολίτες να “χαρούν” μια Δικαιοσύνη, η οποία τους δημιουργεί την ασφάλεια και καλύπτει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο».

«Άλλωστε», συνέχισε ο υπουργός, «άλλο ένα θέμα το οποίο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό αποδεικνύει τη θεσμική προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης, είναι το γεγονός ότι στις θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων επελέγησαν πρόσωπα, προφανώς από την επετηρίδα, προφανώς με ευρεία αποδοχή μέσα στο δικαστικό σώμα, που από μόνα τους έχουν σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα και της αξιοκρατίας αλλά και της σοβαρής προσέγγισης στον χώρο της Δικαιοσύνης».

«Το αίσθημα της ασφάλειας στον μέσο Έλληνα πολίτη και να είναι εμπεδωμένο»

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που στόχο έχουν να αντιμετωπισθεί η παθογένεια των καθυστερήσεων στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης, επισήμανε: «Βεβαίως, αυτό δεν προέκυψε τώρα, είναι μια πραγματικότητα την οποία βλέπουμε πολλές δεκαετίες. Η προσπάθεια που μπορεί να γίνει αυτήν τη στιγμή -μιας και ούτε μαγικά μπορούμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, ούτε από την άλλη πλευρά μαγικά να κατασκευάσουμε καινούρια δικαστικά μέγαρα με όλες τις δυνατότητες και με όλες τις υποδομές που προβλέπει μια σύγχρονη πραγματικότητα- είναι να αλλάξουμε τις διαδικασίες, να εντάξουμε όλες τις νέες τεχνολογίες μέσα στο σύστημα και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και βεβαίως να βρούμε και εναλλακτικούς τρόπους απονομής της δικαιοσύνης. Η προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις και τα πρώτα βήματα έχουν γίνει».

«Από 1η Ιανουαρίου του 2021 θα υπάρχει ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου και για το Συμβούλιο της Επικρατείας και για τα διοικητικά δικαστήρια, ολοκληρώνεται η φάση του συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη… Ολοκληρώνεται το σύστημα απομαγνητοφώνησης των δικαστικών πρακτικών των δικαστηρίων και στα ποινικά και προχωρά. Και, βεβαίως, αρχίζει μια πολύ ευρεία συζήτηση για το πώς μέσα από σύγχρονες διαδικασίες θα μπορέσει το ελληνικό σύστημα της Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον 21ο αιώνα. Επιπλέον, έχουμε ψηφίσει τη διαμεσολάβηση που -είναι θέμα χρόνου και εμπέδωσης κουλτούρας- νομίζω θα αποσυμφορήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δικαστήρια», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την κυβερνητική πρωτοβουλία για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας απάντησε: «Υπάρχει ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι οι ΜΚΟ που έχουν δραστηριοποιηθεί στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προσφυγικού, λειτουργούν ενδεχομένως μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόθεση να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα…

Προφανώς δεν είναι μόνο οι ΜΚΟ που φταίνε για αυτό το αδιανόητο φαινόμενο που βλέπουμε στη Λέσβο, δεν είναι ένας και μόνο παράγοντας που μας έχει οδηγήσει σε δημιουργία δομών μέσα από μια εντελώς άναρχη πρακτική και λογική, η οποία δεν αντέχει σε καμία κριτική και δεν γίνεται αποδεκτή, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία της Λέσβου, αλλά από κανένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας… Πρέπει, επιτέλους, να δημιουργήσουμε όρους και κανόνες, ώστε το αίσθημα της ασφάλειας στον μέσο Έλληνα πολίτη και να είναι εμπεδωμένο, αλλά πολύ περισσότερο να αποδεικνύεται μέσα από μία πραγματικότητα την οποία προφανώς εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here