Τρείς Λαρισαίοι, κάνουν ακροβατικά στο κέντρο της πόλης και μας μιλάνε για όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το freerunning (video)

1959

Της Στέλλας Καρατζόγλου

Ο Γιώργος Καρατέγος , ο  Κωνσταντίνος Μάκος και ο Σταύρος Σκούρτα  είναι τρία νέα παιδιά που αγαπάνε τα… επικίνδυνα! Ίσως τους έχεις δει στο κέντρο της Λάρισας να πηδάνε στον αέρα και να πετάνε κυριολεκτικά. Δύσκολα κόλπα, εναέριες τούμπες και άλλα πολλά, συνθέτουν την μαγεία του freerunning. Μπήκα στον κόσμο τους για λίγο και, να τι μου είπαν.

Πείτε μας λίγα λόγια για το freerunning. Tι πρέπει να ξέρει κάποιος για αυτό το άθλημα;

Το Freerunning, είναι η τέχνη και η ομορφιά της κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος (εμπόδια, υψώματα, δέντρα κτλ) συνδυάζοντας κινήσεις,  με σκοπό να δημιουργήσουν ένα όμορφο run. Πολλά άτομα, συγχέουν το parkour με το freerunning , όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Parkour είναι η τέχνη της φυγής, δηλαδή η μετακίνηση από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β με τον πιο γρήγορο και λιγότερο απαιτητικό σε ενέργεια τρόπο.

Κωνσταντίνος Μάκος

Εσείς πως ξεκινήσατε;

Το freerunning ξεκίνησε να αποκτά δημοσιότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάπως έτσι ήρθαμε σε επαφή και εμείς. Από διάφορα βιντεάκια στο ιντερνέτ, ψάχναμε τεχνικές για κινήσεις και προσπαθούσαμε και εμείς σε ένα κλίμα πιο χαλαρό. Στην συνέχεια όμως, αρχίσαμε να αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο και το υιοθετήσαμε σαν άθλημα.

Πως αντιδράει ο κόσμος της Λάρισας, όταν σας βλέπει να κάνετε τα ακροβατικά σας σε κεντρικά σημεία της πόλης;

Στη Λάρισα, αρκετά άτομα ενθουσιάζονται βλέποντας τα tricks που εκτελούμε. Όμως στα μάτια πολλών ανθρώπων,  αυτό που κάνουμε μοιάζει σαν μια παιδιάστικη  ασχολία  και σπατάλη χρόνου . Αρκετές ήταν οι φόρες που δεχτήκαμε και αρνητικά σχόλια.

Σε ποια σημεία προπονήστε και πως αποφασίζετε ότι ένα σημείο είναι κατάλληλο;

Στην Ελλάδα, το freerunning, αναγνωρίζεται από λίγους ως άθλημα, με αποτέλεσμα την απουσία των κατάλληλων εγκαταστάσεων, όπου ο αθλητής μπορεί να δοκιμάσει καινούριες κινήσεις με ασφάλεια. Ακόμα και στις λιγοστές εγκαταστάσεις που υπάρχουν (γυμναστήρια ενόργανης), δεν μας επιτρέπεται η είσοδος. Για αυτόν τον λόγο, επιλεγούμε να προπονηθούμε σε εξωτερικά μέρη. Κατάλληλο μπορεί να είναι οποιοδήποτε μέρος, όμως συνήθως, ο αθλητής επιλέγει εκείνα τα μέρη που μπορεί να προσαρμόσει και να συνδυάσει τις κινήσεις του, ώστε να το απολαύσει  περισσότερο. Εμείς συνήθως,  προπονούμαστε στην πλατεία Μπλάνα, στο Φρούριο και στο πάρκο Αλκαζάρ.

Σταύρος Σκούρτα

Έχετε λάβει μέρος σε κάποιον διαγωνισμό;

Έχουμε λάβει μέρος στον γνωστό διαγωνισμό Red Bull – Art of Motion, που διοργανώνεται στην Σαντορίνη και σε έναν τοπικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Δημήτρης Κυρσανίδης, γνωστός ως DK.

Έχετε τραυματιστεί ποτέ;

Σίγουρα υπήρξαν τραυματισμοί, όπως υπάρχουν και σε όλα τα αθλήματα. Παρόλα αυτά,  δεν είναι τόσο σοβαροί όσο αρκετοί πιστεύουν.

Το πιο εντυπωσιακό σας performance που το κάνατε;

Το πιο εντυπωσιακό performance το κάναμε στους παραπάνω διαγωνισμούς, όπου προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Γιώργος Καρατέγος

Τι πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το freerunning;

Επίμονη, υπομονή και αγάπη για το άθλημα.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

Σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε την κίνηση  μας . Αυτή η πρόοδος όμως,  γίνεται πολύ αργά, επειδή καινούρια tricks δοκιμάζουμε στα, όσο γίνεται ασφαλέστερα, εξωτερικά μέρη όπως περιοχές με άμμο, γρασίδι ή και στην παραλία. Ελπίζουμε στην διάδοση του αθλήματος και στην παροχή κατάλληλα διαμορφωμένων χώρων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας πιο γρήγορα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here