Τον Μάιο θα κριθούν οι νέες μειώσεις φόρων του 2020

411

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου φέτος είναι η μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ. INTIME

Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μεγαλύτερη μείωση των εισφορών και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Μάλιστα, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες αναφέρεται ότι τον προσεχή Μάιο θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και το κόστος των σχεδιαζόμενων φοροελαφρύνσεων για το 2020 οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στις προθέσεις της είναι μία μεγάλη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 (που δεν αποκλείεται να ισχύσει αναδρομικά στα εισοδήματα του 2019) και η κατάργησή της το 2021, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και η αναβολή μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 20% προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταχύτερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει:

1. Tη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2019, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τον προσεχή Απρίλιο, όπου θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, θα κρίνει αφενός το ύψος της μείωσης της εισφοράς αλλά και τον χρόνο εφαρμογής της. Στην περίπτωση για παράδειγμα που η κυβέρνηση εξοικονομήσει 350 εκατ. ευρώ το 2020, θα επιμερισθούν στα έτη 2019 και 2020. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019, αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος για τους μισθωτούς η εισφορά η οποία παρακρατείται μηνιαίως από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά και όλα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Τριπλό σχέδιο

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο:

α) Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ, η μείωση της εισφοράς θα μοιραστεί ισόποσα στα εισοδήματα του 2019 και του 2020 (10% και 10%).

β) Στην περίπτωση που εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ. Θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης του 2019 κατά 10% (κόστος 120 εκατ. ευρώ) και του 2020 κατά 20% (κόστος περίπου 240 εκατ. ευρώ)

γ) Εάν ο δημοσιονομικός χώρος δεν ξεπεράσει τα 120 εκατ., η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα του β΄ εξαμήνου 2020. Αυτό θα γίνει μέσω της μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

2. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. H ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 2.900 περιοχών καθώς και η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κατά 140 εκατ. τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν. Μάλιστα, η τελευταία προαναγγέλλει ότι με τη διεύρυνση της βάσης υπάρχουν περιθώρια αναδιάρθρωσης των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Επιτροπής τονίζεται ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσο αφορά τη διεύρυνση της βάσης των 10.200 ζωνών που είναι σήμερα στο αντικειμενικό σύστημα. Πλέον, η χώρα θα καλύπτεται σε ποσοστό 98% από το αντικειμενικό σύστημα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναπροσαρμογής των τιμών της εφορίας την. Πάντως, από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες των εκτιμητών ακινήτων προκύπτει ότι στις περιοχές των Αθηνών καταγράφεται αυξημένη ζήτηση ακινήτων, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι τιμές. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί την αύξηση των τιμών ζώνης σε ποσοστό πάνω από 15%, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις. Αντίθετα στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στη σχετική κλίμακα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Ταχύτερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών 

Την αναβολή μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% για τα κέρδη του τρέχοντος έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να γίνει ταχύτερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, εφόσον εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος, στη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 0,9 μονάδες που είχε αποφασιστεί αρχικά). Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, ενώ για το 2021 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Το συνολικό πακέτο

Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εστιάζει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποκλείεται μία μικρή μείωση συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 23%).  Το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά.

Επίσης, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους, από την αλλαγή χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs), τα μισά να  διοχετευθούν για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και τα υπόλοιπα για δημόσιες δαπάνες.

Προκαταβολή φόρου

Στον ιδιωτικό τομέα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου του 2020 στο 70% από 100% σήμερα. Η ελάφρυνση δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά αυτές που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, δηλαδή θα επανεπενδύσουν το ποσό ή τμήμα αυτού που θα γλιτώσουν.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ