Τον Ιούνιο η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ

385

Η ώρα της κρίσης για διεκδικήσεις, που σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ, πλησιάζει καθώς με βάση όλες τις ενδείξεις, η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις διεκδικήσεις των περικοπών των συντάξεων που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές το 2015, θα δημοσιευθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Η διάσκεψη που έχει γίνει, ουσιαστικά θα δώσει μια κατεύθυνση σε σχέση με το προς τα πού θα κινηθεί η τελική απόφαση, πλην όμως πολλά σημεία μένουν αναπάντητα έως τη δημοσίευσή της. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, τα τρία σενάρια που υπάρχουν αφορούν:

• Την απονομή των περικοπών για 42 μήνες καθώς και τα δώρα και επιδόματα, δικαιώνοντας έτσι πλήρως τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

• Την απονομή των περικοπών για 11 μήνες από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, περιορίζοντας έτσι τις σχετικές διεκδικήσεις.

• Την απόρριψη του συνόλου των διεκδικήσεων με την αιτιολογία ότι ο νόμος 4387/2016 αναδρομικά από το 2014 θεράπευσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.

Οι διεκδικήσεις

Οι περικοπές που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές και γι’ αυτές εκκρεμούν περί τις 9.000 αγωγές (κυρίως ομαδικές) στα διοικητικά δικαστήρια αφορούν:

1. Τη μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε την 31/12/2014 τα 1.300 ευρώ.

2. Τη μείωση από το 1ο ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ, 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα.

3. Τη μείωση στα ποσά των επικουρικών συντάξεων 10%, 15% και 20% για τις επικουρικές που ήταν έως 250 ευρώ, που υπερέβαιναν τα 250 ευρώ και τα 300 ευρώ, αντίστοιχα.

4. Την πλήρη περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 800 ευρώ συνολικά και στις επικουρικές αφορούσε δύο συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, η απόφαση του ΣτΕ θα αφορά τους συνταξιούχους αποκλειστικά και μόνο των πρώην φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.), καθώς οι συνταξιούχοι του Δημοσίου περιμένουν σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμη ούτε σε πρώτο βαθμό.

Βέβαια, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, τα αναδρομικά θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν υποστεί περικοπές. Για να συμπληρώσουν βέβαια –με πιο έντονο ύφος πλέον λόγω πανδημίας– ότι όποιες επιστροφές θα γίνουν με βάση τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Ρίζος επισημαίνει ότι ειδικά για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, αρμόδιο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μάλιστα πρόσφατα έκρινε αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που είχε θεσπισθεί με τον νόμο 3865/2011 και κυμαίνεται από 3% έως 14% της σύνταξης από το 1ο ευρώ. Η εν λόγω απόφαση προσθέτει στη συνολική διεκδίκηση των συνταξιούχων του Δημοσίου και των ενστόλων ένα επιπλέον ποσό. Οι σχετικές δίκες για τις διεκδικήσεις δεν έχουν καν προσδιοριστεί, ενώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει πραγματοποιηθεί διαδικασία πιλοτικής δίκης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ