Το πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την πανδημία

357

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει, ανάλογα και με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν, τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής του, τα οποία έβαλε στην άκρη αυτές τις δύσκολες μέρες, όπως για παράδειγμα η μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ενα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όταν η κρίση του κορωνοϊού θα αρχίσει να υποχωρεί, επιχειρεί να διαμορφώσει τώρα η κυβέρνηση, με την ελπίδα να επανακτήσει η χώρα όσο γίνεται γρηγορότερα μια δυναμική επιστροφής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλαίσιο για την τόνωση του τουρισμού, φοροελαφρύνσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα επιτάχυνσης των αποσβέσεων για επενδύσεις.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σκιάζεται από τη μεγάλη αβεβαιότητα για τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και για τις ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας της νόσου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετική σύσκεψη σε κυβερνητικό επίπεδο εκλήθη ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να ενημερώσει για τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να διαμορφωθεί αναλόγως ο οικονομικός σχεδιασμός.

Ο τουρισμός πρωταγωνιστεί ασφαλώς στις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να βρει λύσεις για να διασωθεί τουλάχιστον ένα τμήμα της κίνησης. «Η μεγάλη δυσκολία είναι τα σύνορα», σχολιάζει παράγων του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν στην Ελλάδα σημειωθεί υποχώρηση της κρίσης, άλλες χώρες, από τις οποίες δέχεται επισκέπτες, ίσως καθυστερήσουν. 

Εξετάζεται, στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το ενδεχόμενο να δέχεται τουρίστες από ορισμένες μόνο χώρες, όπως της Ανατολικής Ευρώπης, όπου φαίνεται ότι η ένταση είναι μικρότερη, ή να ανοίξουν μόνο τα οδικά σύνορα.

Επίσης, την κυβέρνηση ενδιαφέρει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν θα υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να ελέγχεται η επικινδυνότητα των επισκεπτών, είτε με γρήγορα τεστ είτε με πιστοποιητικά ότι έχουν περάσει τη νόσο και είναι υγιείς.

Για τη στήριξη του τουρισμού, εξάλλου, στη φάση της επανεκκίνησης, κάποια στιγμή το καλοκαίρι, όπως ελπίζουν στην κυβέρνηση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί το τέλος διανυκτέρευσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει, ανάλογα και με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν, τα μέτρα της οικονομικής του πολιτικής, τα οποία έβαλε στην άκρη αυτές τις δύσκολες μέρες, και συγκεκριμένα τη μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων. Παράλληλα με τον τουρισμό, σημειώνει η πηγή, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Κοινοτικοί πόροι

Η δημοσιονομική πίεση, βεβαίως, θα είναι τεράστια, αλλά η κυβέρνηση ποντάρει στη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα μέτρα επανεκκίνησης θα βασιστούν σε μεγάλο βαθμό σε κοινοτικούς πόρους: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες 2 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε νέες πιστώσεις δανείων και ανάλογα με την απόφαση του Eurogroup της προσεχούς Τρίτης τα ποσά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, θα δημιουργηθεί εγγυοδοτικό ταμείο, με πόρους του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν δάνεια για κεφάλαια κίνησης άνω των 3,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ άλλος εγγυοδοτικός μηχανισμός θα δημιουργηθεί για δάνεια επενδυτικού σκοπού.

Εξάλλου, μετά την εξασφάλιση της ευελιξίας στη χρήση πόρων του ΕΣΠΑ, έως και 6,5 δισ. ευρώ αποδεσμεύονται από εθνικούς πόρους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς σχετικούς με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Παρεμβάσεις και τον Μάιο 

Προτού περάσει στη φάση της επανεκκίνησης, η οικονομία έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει στο στάδιο της κρίσης και το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί νέα μέτρα για να ενισχύσει το δίχτυ ασφαλείας. Σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τώρα βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης φάσης των μέτρων αυτών. Η πρώτη φάση, εξηγούν, είχε κυρίως κλαδική διάσταση και στηριζόταν σε αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και την ενίσχυση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους.

Στη δεύτερη φάση, συνεχίζουν, θα υπάρχει εξατομίκευση της ενίσχυσης κατά επιχείρηση, η οποία θα στηριχθεί στον τζίρο της και σε άλλα στοιχεία της. Η αρχή γίνεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή, που ξεκίνησε την Παρασκευή και αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν, με το ίδιο σκεπτικό, οι εγγυήσεις δανείων επιχειρήσεων, που από τη φύση τους εμπεριέχουν αξιολόγηση των επιχειρήσεων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες θα χορηγούν τα δάνεια.

Σταδιακά, υποστηρίζουν οι πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα περάσουμε και σε αποτύπωση των ενισχύσεων της ρευστότητας, ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήσεις που υπερωφελούνται και άλλες όχι. Η εκτίμηση είναι ότι και τον Μάιο θα πρέπει να εξακολουθήσει η στήριξη και δεν θα έχει έρθει ακόμη η ώρα της επανεκκίνησης. Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε την Παρασκευή πως η υπολογιζόμενη ύφεση θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3-4%, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων διατυπώνονται προβλέψεις για ύφεση ακόμη και της τάξης του 9-10% για την Ελλάδα.

Αλλωστε, αυτό προκύπτει και από την εκτίμηση του Ινστιτούτου Bruegel, το οποίο υπολόγισε ότι για κάθε μήνα με κλειστές επιχειρήσεις χάνεται 3% του ΑΕΠ, ενώ ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως χάνεται 2% του ΑΕΠ.

Επομένως, αν χαθούν τρεις μήνες για την οικονομία, η ύφεση θα είναι 9% σύμφωνα με το Bruegel ή 6% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Kαι αυτό, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ