Το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού

322

Ενα ακόμη χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του target model στην αγορά ηλεκτρισμού ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μοντέλο που θα αντικαταστήσει τη σημερινή σε μεγάλο βαθμό ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και θα επιλύσει δομικά προβλήματα του υφιστάμενου συστήματος, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 17 Σεπτεμβρίου. Κρίσιμη ημερομηνία στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του target model που επικαιροποιήθηκε με την υπουργική απόφαση, είναι η 3η Αυγούστου καθώς προβλέπεται η διεξαγωγή δοκιμής συνεχούς προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας των συστημάτων των αγορών (dry rums).

Kατά τη διαδικασία αυτή οι συμμετέχοντες στις νέες αγορές θα εισάγουν δεδομένα και εντολές, ενώ οι τράπεζες θα κλείνουν τις εκκαθαρίσεις και ο ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρώνει την εξισορρόπηση (balancing) της αγοράς. Το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού θα αποτελείται από τρεις επιμέρους αγορές. Η αγορά της επόμενης ημέρας (day ahead), που θα είναι η βασική με όλες τις συναλλαγές που έχουν σχέση με τον ημερήσιο προγραμματισμό που γίνεται και σήμερα από το χρηματιστήριο ενέργειας.

Η δεύτερη αγορά είναι η ενδοημερήσια (intraday) στην οποία γίνονται διορθωτικές κινήσεις αρχικά μέσω δημοπρασιών (auctions), ενώ στο τελικό στάδιο θα γίνεται με διόρθωση των θέσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η τρίτη αγορά είναι αυτή της εξισορρόπησης, κατά την οποία αφού έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και έχουν γίνει οι διορθωτικές κινήσεις, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ θα μετράει τι πραγματικά συνέβη στην πράξη.

Με αφορμή την επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος για την έναρξη λειτουργίας του target model, ο κ. Θωμάς κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε η νέα αγορά να αποκτήσει το απαραίτητο βάθος και ρευστότητα το ταχύτερο δυνατόν.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ