Τίτλοι κτήσης χωρίς ασφαλιστικές εισφορές

256

Το υπ. Εργασίας προσανατολίζεται σε περιορισμό του ποσού με το οποίο αμείβεται κάποιος με τίτλους κτήσης.

Σε δραστικό περιορισμό του ποσού με το οποίο θα μπορεί να αμείβεται κάποιος περιστασιακά εργαζόμενος με τίτλους κτήσης, τις γνωστές από το παρελθόν αποδείξεις δαπάνης, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο ώστε το σημαντικά μειωμένο αυτό ποσό να μην υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις. Σήμερα, μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπονται συναλλαγές μεταξύ προσώπων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ευκαιριακά –ως παρεπόμενη δραστηριότητα– σε επιχειρήσεις ή και ιδιώτες, έως το ύψος των 10.000 ευρώ κατ’ έτος. Μάλιστα, με σημαντική καθυστέρηση, από τις αρχές του 2019, προβλέφθηκε η καταβολή εισφορών για τα ποσά αυτά, ύψους 20,28% (13,3% για σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη) επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου 20% και του τέλους χαρτοσήμου 3,6%, ενώ ο χρόνος ασφάλισης λογίζεται ως χρόνος στον πρώην ΟΑΕΕ. Ολο το προηγούμενο διάστημα, από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και την υποχρέωση ασφάλισης για το σύνολο των αμοιβών οι τίτλοι κτήσης είχαν σχεδόν υποκαταστήσει τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια», με στόχο την αποφυγή καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Στην πράξη, βέβαια, δεν έλυσαν το ουσιαστικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την  υποκατάσταση της μισθωτής εξαρτημένης εργασίας (όπως τα «μπλοκάκια» και οι αποδείξεις δαπάνης) που περιορίζει δραστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων σε άδειες, επιδόματα κ.λπ. Ακόμη και μετά την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους τίτλους κτήσης, πολλοί εργοδότες αλλά και εργαζόμενοι κατέφυγαν στη λύση των τίτλων κτήσης. Αλλωστε, η αύξηση του ποσού αμοιβής με τίτλο κτήσης από 5.000 σε 10.000 ευρώ ετησίως έδωσε αυτή τη δυνατότητα, με δεδομένο ότι ένας μισθωτός με κατώτατο μισθό ύψους 650 ευρώ λαμβάνει το έτος 9.100 ευρώ.

Αντίστοιχα, τα 10.000 ευρώ του τίτλου κτήσης, εάν επιμεριστούν σε 14μηνη βάση (12 μισθοί + δώρα – επιδόματα) αντιστοιχούν σε «μισθό» 714 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης και δεν έχουν άλλη εργασία, δεν υπόκεινται στο ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλα άλλη μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία συμψηφισμού. Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τρόπους ώστε να κλείσει και το τελευταίο παραθυράκι, καθώς οι τίτλοι κτήσης τις περισσότερες φορές έκρυβαν αδήλωτη, εξαρτημένη σχέση εργασίας ή υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. ​​​​​​Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται η μείωση του επιτρεπόμενου ποσού αμοιβής, για πραγματικά  ευκαιριακά απασχολούμενους παράλληλα με την κατάργηση της υποχρέωσης ασφάλισης του συγκεκριμένου ποσού. Στην πράξη, στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση των τίτλων κτήσης μόνο από όσα  άτομα παρέχουν περιστασιακή εργασία, κυρίως άνεργους συνταξιούχους, που δεν έχουν άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και αποκτούν άπαξ κάποιο μικρό εισόδημα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here