Τι ζητούν ο ΣΕΤΕ και 13 κλαδικές ενώσεις από την κυβέρνηση

359

H τελική απόφαση για το πότε η χώρα θα ανοίξει σε ξένους επισκέπτες θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό έπειτα από διαβούλευση με τις υγειονομικές αρχές.

Υγειονομικά πρωτόκολλα, επιδότηση εργασίας, μείωση του ΦΠΑ και μη καταβολή προκαταβολής φόρου ζητούν από τον πρωθυπουργό με κοινή επιστολή τους ο ΣΕΤΕ και οι 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του. Η επιστολή έρχεται ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και αναφέρεται στους κατευθυντήριους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθούν η επανεκκίνηση, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του τομέα. Οι 13 ενώσεις-μέλη του ΣΕΤΕ που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι αντιπροσωπευτικοί φορείς για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία και λεωφορεία, ακτοπλοΐα, γιότινγκ, μαρίνες, λιμάνια, αερομεταφορές, συνέδρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και υπαίθριες δραστηριότητες.

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας επισημαίνεται πως επειδή «η κοινή ευρωπαϊκή δράση καθυστερεί και οι διακρατικές συμφωνίες φαίνονται πλέον πιο πιθανές, πρέπει εντός Μαΐου, να έχουμε καταλήξει σε εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων». Τα πρωτόκολλα αυτά «πρέπει να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων και να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις». Ο ΣΕΤΕ έως τις 11.05.20 θα παραδώσει ολοκληρωμένο σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΔΥ προς αξιολόγηση.

Οσον αφορά τα προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων ζητείται να ισχύσουν τουλάχιστον για όλο το 2020, «για να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα». Πρόκειται για μοντέλο επιδότησης της απασχόλησης, που θα μοιράζει το κόστος εργασίας μεταξύ επιχείρησης, κράτους και εργαζομένου. Επισημαίνεται επίσης πως «δεδομένου ότι πολλές από τις εποχικές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν φέτος, μεγάλο μέρος των περίπου 700.000 εργαζομένων του τουρισμού, θα παραμείνει άνεργο». Χρειάζεται λοιπόν δίχτυ προστασίας και διεύρυνση του ταμείου ανεργίας, αλλά και κίνητρο λειτουργίας επιχειρήσεων, έστω και για μικρό μέρος της σεζόν, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα ανεργίας, αναφέρει η επιστολή.

Από 1ης Ιουνίου

Η μείωση του ΦΠΑ επιχειρείται να εφαρμοστεί από 01.06.20 και «για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%».

«Οι ανταγωνιστικοί συντελεστές ΦΠΑ θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε μερίδιο αγοράς, από ανταγωνιστές που στη διαχείριση της πανδημίας υστέρησαν πολύ σε σχέση με εμάς, αλλά θα επιστρέψουν δυνατοί και με πολύ χαμηλότερους από εμάς συντελεστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα των τιμών», προειδοποιεί ο ΣΕΤΕ.

Επίσης, ζητείται η μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 και επισημαίνεται πως «το μέτρο δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση και εκτός αυτού, το 2021 με το σύνολο των επιχειρήσεων ζημιογόνο, ο συμψηφισμός προκαταβολής-ζημιών θα είναι αναγκαστικός. Αρα, η άμεση εφαρμογή θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τώρα που την έχουν απόλυτη ανάγκη».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ