Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής – Έντονο παρασκήνιο

149

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζεται η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ, η πρώτη μετά την πανδημία του κορονοϊου και με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών είναι κλεισμένοι από το πρωί και συνεδριάζουν με τους «σκληρούς» από τη μια και τις χώρες του Νότου από την άλλη, ενώ και η Γερμανία επιθυμεί μια λύση πάνω στην πρόταση της Κομισιόν η οποία άλλωστε βασίζεται στην πρωτοβουλία Μέρκελ- Μακρόν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να είναι ακέραιο το πρόγραμμα και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων που πρότεινε η Κομισιόν.

Η Αθήνα διαφωνεί, όπως και τα περισσότερα κράτη- μελή με τον επιμερισμό 70-30. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Η Σύνοδος συζητά και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ελλάδα ζητεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων και να μη μειωθούν τα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκτιμούν οι ίδιες πάντα πηγές.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here