Τι προβλέπει η εγκύκλιος για το επίδομα των 534 ευρώ σε εποχικούς εργαζομένους

320

Εάν η επιχείρηση κλείσει εντός του καλοκαιριού, λόγω κορωνοϊού, και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από τις 30 Σεπτεμβρίου, ο εργαζόμενος θα λάβει επίσης την ειδική αποζημίωση.

Την κάλυψη των εποχικών απασχολουμένων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, που λειτουργούν σταδιακά ή θα επαναλειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει η επιχείρηση ή εάν θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος της σεζόν, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Με την εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολουμένων. Ξεκαθαρίζει, δε, ότι οι ίδιοι οι εποχικά εργαζόμενοι οφείλουν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης έως 534 ευρώ για 30 μέρες σε περίπτωση που το ξενοδοχείο, το κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο δεν επαναλειτουργήσει μέσα στον Ιούνιο. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα από τον Ιούλιο και μετά, καθώς εκτιμάται ότι κάποιες επιχειρήσεις είναι πιθανό να λειτουργήσουν σταδιακά, ανάλογα και με την τουριστική κίνηση. Υπογραμμίζεται, βέβαια, ότι παραμένει δεσμευτική η υποχρέωση του εργοδότη να επαναπροσλάβει το ίδιο προσωπικό που απασχολούσε και το 2019 και στη συνέχεια να το θέσει –με αίτηση δική του πλέον– σε αναστολή σύμβασης. Οπως δίνεται και η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για εργαζόμενο που στις 31 Μαΐου είχε σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Επίσης, η εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα των εργαζομένων, στην περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει εντός του καλοκαιριού λόγω κορωνοϊού και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από τις 30 Σεπτεμβρίου, να λάβουν επίσης την ειδική αποζημίωση των έως 534 ευρώ.

Αναστολές Μαΐου

Στο μεταξύ, με νέες οδηγίες του το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να δηλώσουν έως τις 3 Ιουλίου αναστολές συμβάσεων οι οποίες ίσχυσαν τον Μάιο. Παράλληλα, τους παρέχει τη δυνατότητα διόρθωσης, αναδρομικά, δηλώσεων που είχαν υποβάλει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαΐου, ενώ διορθώσεις θα δέχεται το σύστημα «Εργάνη» και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί όσον αφορά την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Κατά συνέπεια, όσοι εργαζόμενοι δηλωθούν τώρα σε παράταση αναστολής για τον Μάιο θα πρέπει να λάβουν την ειδική αποζημίωση που δικαιούνται, ύψους έως και 534 ευρώ, σε δεύτερο χρόνο και μετά τις 3 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Παρασκευή 26/6 πληρώνεται η ειδική αποζημίωση του Μαΐου σε 7.551 δικαιούχους εργαζομένους.

Παράλληλα, νέα πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στην ψηφιακή πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πληρωμή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ οι εργαζόμενοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου.

Δώρο Πάσχα

Τέλος, νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ καθορίζει τον τρόπο δήλωσης του δώρου Πάσχα που πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Ξεκαθαρίζει ότι οφείλουν να υποβάλουν συμπληρωματική αναλυτική περιοδική δήλωση μισθολογικής περιόδου μηνός Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου και διευκρινίζει ότι, ανεξάρτητα από το πότε καταβλήθηκε το δώρο, θα καταχωριστεί στις μισθολογικές καταστάσεις Μαΐου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ