Τι ισχύει τον Μάιο με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας

324

Απολογιστικά, στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα δηλώσουν οι εργοδότες-επιχειρήσεις τις νέες μεταβολές που αφορούν την αναστολή συμβάσεων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα 534 ευρώ ή μέρος αυτών, θα τα λάβουν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις θα παραμείνουν «παγωμένες» εντός του Μαΐου.

Βάσει του σχεδιασμού, οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των σχετικών δηλώσεων από τους εργοδότες, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», καθώς τότε θα γνωρίζει το Δημόσιο, τις ακριβείς ημέρες αναστολής, με βάση τις δυνατότητες που δίνει στις επιχειρήσεις η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με βάση αυτές, θα υπολογιστεί και το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, σε όλους τους δικαιούχους θα δοθούν ποσά αναλογικά με τις ημέρες που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης. Ετσι, όσοι μισθωτοί μείνουν σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της παράτασης των 30 ημερών, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου θα λάβουν ποσό της τάξεως των 534 ευρώ. Αν η νέα φάση αναστολής ισχύσει για κάποιον π.χ. για 15 μέρες, το ποσό που θα λάβει πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου, θα αντιστοιχεί σε 267 ευρώ.

Οι δηλώσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκεντρωτικά, στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να δηλωθούν στο σύστημα «Εργάνη» οι εξής περιπτώσεις:

α) Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Μάιο για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά.

β) Οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά.

γ) Προσαρμογή των ωραρίων εργασίας με τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, βάσει και της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ 90 /1.5.2020), οι περιπτώσεις προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας (άρθρο 12) τόσο στις κλεισμένες όσο και στις πληττόμενες επιχειρήσεις, θα πρέπει να δηλώνονται με ειδικό έντυπο στο σύστημα «Εργάνη», πριν από την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Οσον αφορά την καταβολή του μισθού για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, υπόχρεος είναι ο εργοδότης.

Αναπροσαρμογή μισθού

Εν τω μεταξύ, διάταξη στην τελευταία ΠΝΠ μεταθέτει την τελική απόφαση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, για τον Ιανουάριο του 2021. Αναλυτικά, η διαδικασία που είχε ξεκινήσει στο τέλος του Φεβρουαρίου και υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε στον νέο κατώτατο μισθό στα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου, λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της στην εγχώρια οικονομία, θα ξεκινήσει εκ νέου στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί εδώ ότι βάσει του αρχικού νόμου, το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Συνθήκες, οι οποίες δεν έχουν πλέον καμία σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν από την εμφάνιση της πανδημίας και στη χώρα μας.

• Νέες αιτήσεις και πληρωμές. Τη διαδικασία έναρξης υποβολής αιτήσεων προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ και οι περίπου 160.000 ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, με στόχο οι πληρωμές να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Μαΐου. Η διαδικασία αφορά μια ομάδα καλλιτεχνών, οικοδόμους αλλά και μισθωτούς του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου.

Από σήμερα και έως την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί  και η πληρωμή της τρίτης και τελευταίας ομάδας δικαιούχων της πρώτης φάσης καταβολής της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Τέλος, νέες υπεύθυνες δηλώσεις μεταξύ 7-14 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν και εργαζόμενοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως αυτοί με συμβάσεις που κανονικά θα έληγαν μετά τις 20 Μαρτίου και λύθηκαν πρόωρα λόγω κορωνοϊού.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ