Βόλος: «Απόβαση» στον Άγιο Νικολάκη τον θαλασσινό – Ένα εκκλησάκι μέσα στη θάλασσα [εικόνες]

329

Είναι ένα εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του Παγασητικού κόλπου, σε μία βραχονησίδα, η οποία απέχει εκατό μέτρα από τη στεριά, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (Σωρού) στον Βόλο.

Χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και η ιστορία του χάνεται στον 14ο ή 15ο αιώνα, χωρίς ακομα να μπορεί να ταυτοποιηθεί.

Η παλαιότερη έγγραφη αναφορά για το συγκεκριμένο εκκλησάκι που είναι γνωστή, υπάρχει στο έργο του Ρήγα Φεραίου «Νέος Ανάχαρσις» (Βιέννη 1797), όπως έχει καταγράψει ο Δ. Καραμπερόπουλος. Συγκεκριμένα ο Ρήγας αναφέρει: «Εις αυτόν τον λιμένα κατά την βάσιν του ακρωτηρίου Πύρρας και Δευκαλίωνος, λεγόμενον την σήμερον Αγκίστρι, κείνται τα ερείπια της Δημητριάδος. Αντικρύ του νησιού όπου είναι ο Άγιος Νικόλαος, επάνω εις το Αγκίστρι είναι ένα οίκημα μεγάλον πελεκημένον με σφυρί εις μίαν μόνην πέτραν και λέγεται Δασκαλιό κατά παραφθοράν του Δευκαλίων».

Επίσης ο Ρήγας Φεραίος αναφέρει στη «Χάρτα» ότι στη βραχονησίδα, υπάρχει το σημείο του Σταυρού που δηλώνει την ύπαρξη προσκυνήματος.

Εικάζεται οτι πρόκειται για ναό που έχτισαν και αφιέρωσαν ψαράδες της περιοχής , οι οποίοι πιθανά να κινδύνευσαν και να σώθηκαν κοντά στο νησάκι “Δευκαλίων” ή “Αγκίστρι” όπως λέγεται σήμερα.

Πάντως ακόμα και σήμερα, οι αλιείς της περιοχής, κάνουν μία στάση στο νησάκι για να περιποιηθούν τον ναό και να προσκυνήσουν.

Δείτε εικόνες:

Εικόνες: Ηλίας Σακελλάρης

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here