Οι φημισμένες άγριες ορχιδέες του Πηλίου – Που και πότε μπορείτε να τις συναντήσετε [εικόνες]

49

Γράφει ο Δημήτριος Κων. Οικονομίδης (Καθηγητής Φυσιογνώστης) – Υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της  Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου με έδρα την Κερασιά Πηλίου – από την ΑΜ_Wildlife_Photoshots.

Το πάθος μου για την αυτοφυή Ορχιδέα με προκάλεσε εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα του Απρίλη του 2006. Το σχέδιο εξόρμησης τέλειο… και σε ελάχιστο χρόνο όλα έτοιμα! Τα  απαραίτητα μέσα στο σακίδιο, φυσικά η φωτογραφική μηχανή, και το αυτοκίνητο να περιμένει. Προορισμός ήταν ο άγνωστος βοτανικός παράδεισος του Βορείου Πηλίου με κατεύθυνση προς την Κερασιά Πηλίου. Στόχος να χαρτογραφήσω το μονοπάτι της αυτοφυούς Ορχιδέας…

Το αυτοκίνητο, λες και γνώριζε τον δρόμο, με οδήγησε στην αρχή του μονοπατιού…η  ένταση της προσμονής στα ύψη και το ερώτημα στα χείλη μου «θα την συναντήσω;»… Και κάπως έτσι άρχισε η περιπέτεια και η εξερεύνηση!

ΦΩΤΟ 2L

Το μονοπάτι ήταν κατηφορικό χαμένο στα πουρνάρια, βάτα, κέδρα, λαδανιές, φτέρη, αρπάκια (νεαρά δρύς), σπαράγγια, ρείκια… Τα μάτια μου ανίχνευαν την κάθε σπιθαμή γης… εδώ, εκεί… όμως τα πουρνάρια και οι θάμνοι με εμπόδιζαν! Η επιμονή και το πείσμα μου μεγάλωναν, ώσπου οι πρώτες σταγόνες του ιδρώτα εμφανίστηκαν στο μέτωπο και θόλωσαν τα γυαλιά μου. Ωστόσο επέμενα κατηφορίζοντας, και ξαφνικά εκεί που η απελπισία άρχισε να με κυριαρχεί, λίγο παραπέρα και σε  μια στροφή του μονοπατιού, πίσω από το ρείκι και δίπλα στους θάμνους, κάτι διέκρινα… Όμως δεν το έφθανα! Σχεδόν σερνόμουν με κόπο κάτω από το θάμνο, κρατώντας στο ένα χέρι τη φωτογραφική μηχανή και στο άλλο το μαντήλι για να σκουπίζω τον ιδρώτα που έτρεχε. Δύο μέτρα απόσταση, ατελείωτα… και  σηκώνοντας τα μάτια κάτι με ξάφνιασε – δεν είχα ξαναδεί τέτοιο πράγμα .

ΦΩΤΟ 3L

Σε απόσταση αναπνοής δυο ματάκια με κοιτούσαν περίεργα, παράξενα και ελκυστικά! Και ενώ εγώ προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω την κατάσταση, σαν αστραπή πέρασε από το μυαλό μου ο σκοπός της ημέρας μου!!! Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»!!! Καμαρωτή, αγέρωχη, γεμάτη πεποίθηση για τον εαυτό της, με κοιτούσε και με περίμενε η πρώτη μου άγρια Ορχιδέα (η Ophrys reinholdii).

ΦΩΤΟ 4 Ophrys reinholdii L

Ως διά μαγείας η κούραση, η ταλαιπωρία και ο ιδρώτας εξαφανίστηκαν και η φωτογραφική  μου μηχανή πήρε φωτιά… αποθανάτισα την κάθε λεπτομέρειά της!!!

Γοητευμένος από την ομορφιά της πήρα κουράγιο και συνέχισα το ψάξιμο κατηφορίζοντας το μονοπάτι. Και ΝΑΙ!!! Εκεί στο ξέφωτο, χωρίς εμπόδια, με περίμεναν πολλές, διάφορες όπως η Ophrys mammosa, Orchis papilionacea, Ophrys attica, Limodorum abortivum, Anacamptis morio, Orchis italica, Orchis provincialis, Ophrys cerastes, Serapias vomeracea, Cephalanthera longifolia, Platanthera chlorantha.

ΦΩΤΟ 5 Anacamptis papilionacea LΦΩΤΟ 6 Orchis italica LΦΩΤΟ 7 Ophrys attica LΦΩΤΟ 8 Orchis provincialis LΦΩΤΟ 9 Ophrys reinhardrorum L

Απίστευτο!!! Βρισκόμουν στον παράδεισο της Άγριας Ορχιδέας και τότε θυμήθηκα τα λόγια του Hans Reinhold «… δυστυχώς μια ζωή δε φθάνει για να μελετήσεις αυτόν τον υπέροχο κόσμο της αθόρυβης, απρόβλεπτης, πολυμήχανης και γοητευτικής Ορχιδέας…».

Και κάπως έτσι, γεμάτη εικόνες και εκπλήξεις, τελείωσε η ημέρα μου… Το σούρουπο, αφού συμπλήρωσα το απλό πρωτόκολλο εργασίας μου στον βιότοπο, άρχισα να σχεδιάζω το επόμενο μονοπάτι, την επόμενη επίσκεψη… Τότε ξεκίνησε και το όνειρό μου, να γίνει ένα Κέντρο ‘Έρευνας και Προστασίας  Άγριας Ορχιδέας Βορείου Πηλίου με έδρα την Κερασιά (ένας σταθμός παρακολούθησης και καταγραφής της αυτοφυούς Ορχιδέας σε ετήσια βάση, με όλη την επιστημονική διαδικασία στο πεδίο). Και πλέον τώρα, δηλώνω πανευτυχής που από το 2012 το Κέντρο αυτό υλοποιήθηκε και έκτοτε είμαι υπεύθυνος για τη λειτουργεία του.

ΦΩΤΟ 10 Η Κερασιά Πηλίου L

Οι εκατοντάδες επισκέπτες του μέχρι σήμερα (Έλληνες και ξένοι) έχουν ετησίως ως τόπο προορισμού τους την Κερασιά –  το χωριό της Άγριας Ορχιδέας –  πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά!!!

 

ΦΩΤΟ 1aL

Ιστοσελίδα του Κέντρου : http://www.orchids-pelion.gr

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here