Καιρός – Θεσσαλία: Συνέχιση των καταιγίδων το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα

236

“Ο αυλώνας (trough) που θα εκτείνεται τις επόμενες ημέρες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια μέχρι και της ακτές της Λιβύης (κίτρινη γραμμή) θα δημιουργήσει ανοδικά ρεύματα συνοπτικής κλίμακας στον Ελλαδικό χώρο το προσεχές Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.”

Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 9/10/2021 έως το μεσημέρι σε όλη την χώρα εκτός από την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα της Θεσσαλίας και του νομού Πιερίας, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, βροχές μέτριας έντασης στην κεντρική Μακεδονία-Χαλκιδική και τοπικές βροχές στις υπόλοιπες νεφοσκεπείς περιοχές.
Μετά το μεσημέρι αναμένεται να συννεφιάσει και στην Πελοπόννησο και τα φαινόμενα θα ενταθούν σε όλη τη δυτική Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Οι πολύ ισχυρές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα της Θεσσαλίας θα διατηρηθούν. Επίσης σε όλο σχεδόν τον ηπειρωτικό κορμό, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα σημειωθούν βροχές οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Βροχές μέτριας έντασης θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με μικρή πιθανότητα για την ανάπτυξη νεφώσεων και την εκδήλωση ασθενών τοπικών βροχών στη δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 6-7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 3-4 μποφόρ και στο Ιόνιο νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 4-5 και τοπικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά δεν θα υπερβεί τους 16-18 βαθμούς στα νότια ηπειρωτικά τους 21-23 βαθμούς, στις παραθαλλάσιες περιοχές τους 22-24 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 25-26 βαθμούς.
Την Κυριακή 10/10/2021 ο καιρός σε όλη την χώρα εκτός από τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, θα είναι νεφοσκεπής με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν το πρωί της Κυριακής στα ανατολικά προσήνεμα της Θεσσαλίας και στις Σποράδες, οι οποίες το μεσημέρι θα μετατοπιστούν προς την Χαλκιδική.
Στις υπόλοιπες νεφοσκεπείς περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές μέτριας έντασης.
Από το βράδυ της Κυριακής και από τα δυτικά αναμένεται επιδείνωση του καιρού με έξαρση των βροχών και των καταιγίδων στα νησιά του Ιονίου.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές κατευθύνσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά στο νότιο Ιόνιο το βράδυ της Κυριακής έως 7 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί έως βορειοανατολικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο νοτιοανατολικοί άνεμοι 3-4 και το βράδυ 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα και θα φτάσει στους 17-19 βαθμούς.
Στην υπόλοιπη χώρα οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα επίπεδα του Σαββάτου.
Τη Δευτέρα 11/10/2021 προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στην ηπειρωτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, σε όλη τη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία,την Ανατολική Θεσσαλία, τις περιοχές της Μακεδονίας κοντά στον Θερμαϊκό κόλπο, την νότια Πελοπόννησο και βροχές μέτριας έντασης στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, τις Σποράδες και στην Εύβοια.
Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο ο καιρός θα παραμείνει ηλιόλουστος.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες κατευθύνσεις 5-6 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές κατευθύνσεις 5-6 μποφόρ, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές κατευθύνσεις 4-5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη την χώρα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας στους 19-21 βαθμούς, στα ηπειρωτικά της νότιας Ελλάδας στους 21-23 βαθμούς, στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά του Ιονίου στους 20-22 βαθμούς, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη στους 24-27 βαθμούς.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού στην χώρα μας αναμένεται από την Τρίτη 12/10/2021.
Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού από την Πέμπτη 14/10/2021.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού απο την ερχόμενη Τρίτη και μετά σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, TropicalTidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Πηγή: meteo-thessalia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here