Έως και έξι μήνες, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενός … συμβολαίου!

75

Κι ενώ… παλιά χρειάζονται δύο ή τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενός συμβολαίου, τώρα, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιφέρειας Εφετείου Λάρισας κ. Γιάννη Κόνσουλα που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή χρειάζεται χρονικό διάστημα έως και έξι μήνες!

Σχετική κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, όπως επεσήμανε ο κ. Κόνσουλας στα συμβολαιογραφικά γραφεία, όχι όμως απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς όπως εξήγησε δεν υπάρχει κάποιος λόγος βιασύνης μιας και από 1η του έτους δεν αλλάζουν κάποια στοιχεία που προϋποθέτουν να πιεστούν οι συμβαλλόμενοι να τελειώσουν τις συμβολαιογραφικές πράξεις μέσα στο τρέχον έτος.
«Δηλαδή δεν έχουμε από 1/1/23 αύξηση των αντικειμενικών αξιών. αυτές παραμένουν ίδιες, επίσης δεν έχουμε κάποια αλλαγή προς τα επάνω στη φορολόγηση των πράξεων, είτε είναι αγοραπωλησία ή χαριστικές πράξεις, δηλαδή γονικές παροχές ή δωρεές. Δεν υπάρχει η ανάγκη έκδοσης κάποιου νέου πιστοποιητικού όπως είχαμε πέρυσι την ταυτότητα πληρότητας κτηρίου που θεσμοθετήθηκε λίγο πιο μετά από την Πρωτοχρονιά, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος βιασύνης. Σίγουρα μέχρι 31/12 ισχύουν τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που έχουν εκδοθεί, μπορούν όμως να εκδοθούν από 1η του μήνα για την επόμενη 5ετία, δηλαδή για τα έτη 2018 μέχρι και 2022», εξήγησε ο κ. Κόνσουλας.
Συμπλήρωσε δε πως αυτοί που σπεύδουν τώρα στα γραφεία είναι κάποιοι που θέλουν να γλιτώσουν κάποιον φόρο, ΕΝΦΙΑ εάν φορολογούνταν σε κάποιο υψηλό κλιμάκιο ή κάποιοι που επιθυμούν να τελειώσουν τη δουλειά τους διότι δεν κατοικούν στον Βόλο κι έχουν έρθει να περάσουν την εορταστική περίοδο στην πόλη.

Τεράστια γραφειοκρατία που φτάνει
και τους έξι μήνες αναμονής

Την ίδια ώρα, ο κ. Κόνσουλας επεσήμανε πως το αγκάθι στη διεκπεραίωση υποθέσεων είναι η γραφειοκρατία, η οποία αντί να μειωθεί έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμη και έξι μήνες για την έκδοση ενός συμβολαίου.
«Όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει από τον συμβολαιογράφο να τελειώσουν γρήγορα οι δουλειές, η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εκεί που παλαιότερα κάναμε 2-3 εβδομάδες για να τελειώσει ένα συμβόλαιο, πλέον θέλουμε 6 μήνες το λιγότερο προκειμένου να περαιωθεί η διαδικασία ενώπιον του συμβολαιογράφου και αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον συμβολαιογράφο, αλλά στην έκδοση δικαιολογητικών και πιστοποιητικών, που απαιτούνται να προσαρτηθούν στο συμβόλαιο, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αυτή», εξήγησε ο ίδιος.
Σημείωσε πως υπάρχει καθυστέρηση από τις πολεοδομίες όλης της χώρας στο άνοιγμα των φακέλων των οικοδομών προκειμένου να φωτοτυπηθούν και να επικυρωθούν οικοδομικές άδειες, τοπογραφικά διαγράμματα, σχέδια κατόψεων των ορόφων.
«Οπότε εάν θέλουμε 2-3 μήνες για να δοθούν στους μηχανικούς οι κατόψεις και τα άλλα έγγραφα από τον φάκελο της οικοδομής, γίνεται κατανοητό ότι ο μισός χρόνος, ένα εξάμηνο δαπανάται στο κομμάτι αυτό. Έπειτα, εφόσον υπάρχουν αυθαιρεσίες θα πρέπει να γίνει μία τροποποίηση του Ε9 του υπόχρεου προς αυτού που θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι αυθαιρεσίες δεν θα έχουν δηλωθεί στον οικείο Δήμο του ακινήτου προκειμένου να εκδοθεί σωστό πιστοποιητικό μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας , οπότε οι τρεις αυτοί παράγοντες, δηλαδή αυθαιρεσίες, Ε9 και ΤΑΠ είναι που ουσιαστικά καθυστερούν τη διαδικασία», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η έκδοση του ΤΑΠ δεν καθυστερεί και ειδικά από τον Δήμο Βόλου, με την καθυστέρηση να έγκειται στον χρόνο που χρειάζεται για να δοθούν τα σωστά στοιχεία στον πελάτη, προκειμένου να προβεί στη διόρθωση του ΤΑΠ.
«Υπάρχει μία αίσθηση στους πολίτες ότι με τρία κλικ θα γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα αστεία που έχουμε ακούσει. Προηγούνται 15 εκατομμύρια κλικ κι ενδεχομένως να χρειαστούν και τρία στο τέλος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσουλας.

Δεν υπάρχουν προβλήματα
με το Κτηματολόγιο στη Μαγνησία

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιφέρειας Εφετείου Λάρισας αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο, σημειώνοντας πως στα κτηματολογικά γραφεία της περιοχής δεν υπάρχουν καθόλου σχεδόν προβλήματα και ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τύποι κτηματολογικών γραφείων, αυτά που ανήκουν στο Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης κι αυτά που ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο κ. Κόνσουλας επεσήμανε πως η διαδικασία καταχώρησης στα κτηματολογικά γραφεία του φορέα, δηλαδή αυτά που ανήκουν στο Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης καθυστερούν λίγο παραπάνω σε σχέση με τα άλλα, ενώ υπογράμμισε πως σε άλλους νομούς η καταχώρηση μπορεί να γίνει μετά από ένα ή και ενάμισι χρόνο .
«Στην προσπάθεια να συντμηθεί αυτός ο χρόνος ή να μην δημιουργούνται οι ουρές και το «ξύλο» που έπεφτε όπως είδαμε στη Θεσσαλονίκη έγινε μια προσπάθεια να μεταβιβάσουν στον συμβολαιογράφο την διαδικασία γραμματειακής υποστήριξης του κτηματολογίου για να καταχωρούνται τα συμβόλαια από τον συμβολαιογράφο στην βάση δεδομένων του Κτηματολογίου και όχι από τους υπαλλήλους. Υπάρχει εδώ μία αντίδραση από μας, διότι η δουλειά του συμβολαιογράφου δεν είναι αυτή. Ο χαρακτήρας της δουλειάς μας είναι καθαρά νομικός. Το να καταχωρήσουμε 1-2 πράγματα πολύ ευχαρίστως, αλλά όχι να παρέχουμε γραμματειακή υποστήριξη όπως κάποιοι επιθυμούν και δεν είναι μόνο της δουλειάς καθεαυτής, αλλά και του χρόνου που απαιτείται ως διαδικασία», εξήγησε ο κ. Κόνσουλας και συμπλήρωσε τέλος πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στον συμβολαιογράφο δεν σημαίνει ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων στα Κτηματολογικά γραφεία, απλά όχι ουρές έξω από αυτά.

Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here