60.000 ευρώ σε μετοχές-φάντασμα έχασαν δύο Βολιώτες – Πως έπεσαν στην παγίδα απατεώνα

80

Καταδικαστική ήταν χθες η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου έναντι ενός αλλοδαπού κατηγορούμενου, βουλγαρικής υπηκοότητας, ο οποίος διωκόταν για απάτη κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση ενάντια σε δύο Βολιώτες, από τους οποίους κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 60.000 ευρώ για ανύπαρκτες μετοχές.

Δεν είναι όμως αυτοί οι μόνοι που έπεσαν θύματα της απάτης του. Ο δράστης, που παρουσιαζόταν ψευδώς στα θύματά του ως διαχειριστής μονοπρόσωπης επενδυτικής εταιρίας ΙΚΕ με έδρα την Αττική, φαίνεται να ακολουθούσε πιστά την μέθοδο εξαπάτησης που είχε υιοθετήσει. Ο ίδιος φέρεται να έχει εξαπατήσει με τον ίδιο τρόπο δεκάδες ακόμη πολίτες στην Αττική, όπου την περασμένη Παρασκευή δικάστηκε ερήμην για απάτη σε βάρος 120(!) πολιτών.

Ο κατηγορούμενος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα θύματα του τα οποία έπειθε να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, υποτίθεται για να επενδύσουν σε μετοχές γνωστών εταιριών παγκοσμίως, όπως της Alibaba, πετρελαϊκών εταιριών και εταιριών φυσικού αερίου.

Ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε ούτε χθες στην δικαστική αίθουσα, ενώ παρόντες ήταν και τα δύο θύματά του από τον Βόλο, δύο άνδρες 54 και 40 ετών, κάτοικοι Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα με τον 54χρονο, ο απατεώνας ήταν επίμονος, καθώς με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα τον έπεισε να επενδύσει σε μετοχές διαφόρων εταιρειών σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, και να καταβάλει συνολικά 29.502 ευρώ μέσα σε μια μέρα.

Συγκεκριμένα, στις 21/10/19, ο δράστης συστήθηκε στον 54χρονο ως διαχειριστής επενδυτικής εταιρίας, και τον έπεισε πραγματοποιήσει σειρά καταθέσεων σε λογαριασμό υποτιθέμενης τρίτης εταιρίας, η οποία του είπε πως είχε την ιδιότητα του broker-dealer, και συνεργαζόταν με εκείνη του απατεώνα.

Ο 54χρονος ξεκίνησε τις καταθέσεις του καταβάλλοντας αρχικά 502 ευρώ για να αγοράσει 40 μετοχές αμερικανικής εταιρίας αερίου, πληρώνοντας 12,5 ευρώ την μετοχή. Όμως δεν σταμάτησε εκεί.

Την ίδια μέρα, πείστηκε και κατέβαλλε στον ίδιο λογαριασμό 13.000 ευρώ για 1.000 μετοχές της ίδιας εταιρίας αερίου προς 12,97 τη μία, και επιπλέον 13.000 για 1.000 μετοχές σε άλλη επένδυση προς 13 ευρώ η μία.

Πραγματοποίησε επίσης, ακόμη μία κατάθεση όπου έδωσε 3.000 ευρώ για 1.000 μετοχές σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας. Η συνολική ζημιά που υπέστη ο 54χρονος φτάνει τα 29.502 ευρώ.

Ανάλογη είναι και η μαρτυρία του 40χρονου, δεύτερου επιβεβαιωμένου θύματος του δράστη στο Βόλο. Ο απατεώνας του συστήθηκε με τον ίδιο τρόπο, ενώ του επιβεβαίωσε ψευδώς ότι κατέχει άδεια εκτέλεσης χρηματοοικονομικών συναλλαγών, άρα και την δυνατότητα να αγοράζει και να διαχειρίζεται μετοχές, την οποία προφανώς δεν είχε.

Όπως κατέθεσε ο 40χρονος, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον δράστη ήταν στις 31/5/19, όπου με τον ίδιο τρόπο ο κατηγορούμενος τον έπεισε να καταβάλει 1.000 ευρώ για αγορά 58 μετοχών προς 17,34 ευρώ η μία.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 12/6 της ίδιας χρονιάς, ο 40χρονος πείθεται εκ νέου από τον δράστη να πραγματοποιήσει σειρά καταθέσεων για μετοχές-φαντάσματα. Ο κατηγορούμενος, ακολουθώντας την πιστή του μέθοδο περί τρίτης συνεργαζόμενης εταιρίας, πείθει τον 40χρονο να πραγματοποιήσει συνολικά πέντε καταθέσεις μέσα σε μια μέρα, με ποσά που όλο και αυξάνονταν.

Συγκεκριμένα, ο 40χρονος έδωσε 2.000 ευρώ για 115 μετοχές προς 19 ευρώ η μία, 3.000 ευρώ για 336 μετοχές άλλης εταιρίας προς 10 ευρώ η μία, 1.300 ευρώ για 1.000 μετοχές προς 13 ευρώ η μετοχή σε διαφορετική εταιρία.

Το θύμα συνέχισε την …«επενδυτική δραστηριότητα» με δύο ακόμη καταθέσεις, μία των 7.500 ευρώ για 530 μετοχές της αμερικανικής εταιρείας αερίου προς 14 ευρώ η μετοχή, και τέλος 15.000 ευρώ για 800 μετοχές της Alibaba προς 13 ευρώ η μία όπως και 88 μετοχές της ίδιας εταιρίας προς 6 ευρώ η μετοχή.

Η συνολική ζημιά που υπέστη ο 40χρονος αγγίζει επίσης τις 29.000 ευρώ. Ενώπιον του δικαστηρίου, ο ίδιος υποστήριξε ότι αρχικά είχε πάρει κάποια χρήματα από τις μετοχές και δεν αντιλήφθηκε άμεσα την απάτη. Αυτό συνέβη αργότερα, όταν ζήτησε τηλεφωνικά από τον απατεώνα να κάνει ρευστοποίηση του κέρδους του. Όπως είπε το θύμα, ο δράστης τον καθυστέρησε στο τηλέφωνο λέγοντάς του ότι θα προκύψουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες…

Ο κατηγορούμενος, για τον οποίο έχει γίνει γνωστό μόνο το όνομά του, είναι άγνωστης διαμονής και λοιπών στοιχείων. Κρίθηκε ένοχος από την έδρα όπως κατηγορούταν και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 45 μηνών χωρίς αναστολή, με την έφεση να μην έχει επίσης αναστέλλουσα δύναμη, και αναμένεται να οδηγηθεί στην φυλακή … εάν τα ίχνη του βρεθούν.

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here