Τέχνες, εστίαση και τουριστικός κλάδος, τα τρία μεγάλα θύματα της πανδημίας

335

Ο κύκλος εργασιών στον τομέα των τεχνών και της ψυχαγωγίας μειώθηκε κατά 93,3% τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, ιδίως κατά τον Απρίλιο, όταν αρκετές από αυτές άρχισαν να αναστέλλουν την οικονομική δραστηριότητά τους. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες είδαν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται έως και 97%, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία το σύνολο σχεδόν της αγοράς ερχόταν αντιμέτωπο με τις πρώτες παρενέργειες του κορωνοϊού. Αντιθέτως, αυξημένες αντοχές έδειξαν κλάδοι όπως αυτός της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, με τη μείωση του κύκλου εργασιών να είναι μικρότερη σε σχέση με άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνών και της ψυχαγωγίας και στον κλάδο των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 93,3% και 85,5%, αντιστοίχως, τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με την προηγού-
μενη χρονιά.

Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις του τομέα γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, καθώς και όσες ανήκουν στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, παρουσίασαν μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 11% και 12,2%, αντιστοίχως.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κλάδος της εκπαίδευσης παρουσίασε τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 21,9% τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ο κλάδος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 97,1%, τον ίδιο μήνα σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019, είναι η «παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσι-
κών εκδόσεων».

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Μάρτιος, οπότε άρχισε το lockdown, αύξηση τζίρου κατά 5,8% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις στον τομέα παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης, ενώ 5,3% ήταν η αντίστοιχη αύξηση για όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.

​​​Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του πρώτου τριμήνου 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» (14,9%) και των τομέων «δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (11,8%), «διαχείριση ακίνητης περιουσίας» (11,8%).

Στο μεταξύ, μέτρα για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Οσον αφορά τη δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι οι τράπεζες υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο, ενώ ανέφερε ότι εξετάζονται από την κυβέρνηση παρεμβάσεις που θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. «Οι μικρομεσαίοι θα λάβουν πολύ μεγάλη στήριξη. Ο στόχος είναι να επανέλθουμε το ταχύτερο δυνατό εκεί όπου βρισκό-
μασταν», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ