Τάκης Τλούπας: Ο άνθρωπος που έβλεπε αλλιώς

875

Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου

”Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έβλεπα πράγματα που δεν έβλεπαν οι άλλοι και που ένιωθα πως θα χαθούν… Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η αγωνία της απαθανάτισης.”

Ο Τάκης Τλούπας είναι από τους Λαρισαίους που δεν χρειάζονται συστάσεις, μιας και για 50 ολόκληρα χρόνια αυτός και η φωτογραφική του μηχανή, κράτησαν ζωντανή κάθε πλευρά της ζωής στον Κάμπο, κάθε ανθρώπινη στιγμή που είχε σημασία στα μάτια του.

Εκείνος, η φωτογραφική του μηχανή και η βέσπα του γυρνούσαν την Ελλάδα και έστειλαν στην αιωνιότητα μια εποχή που πάντα θα μας γεμίζει νοσταλγία. Κράτησε ζωντανές τις μνήμες και μερικές φορές ακόμα και τις μυρωδιές του ψημένου  ψωμιού στα Αμπελάκια ή της βροχής που έρχεται στον δρόμο της Αγιάς.

Μεταφέροντας το ψημένο ψωμί στα Αμπελάκια
Στην επιστροφή από Αγιά προς Λάρισα, λίγο πριν την Δήμητρα στον Αι Νικόλα τον Φονιά, μια βροχερή μέρα

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920 και ήταν γιος ξυλογλύπτη. Δίπλα στον πάτερα του μαθαίνει την τέχνη  και συνεχίζει να την εξασκεί μέχρι την Κατοχή. Η πρώτη επαφή του με την φωτογραφία έγινε σε μια εκδρομή  του ορειβατικού συλλόγου στον Όλυμπο. Ο πρόεδρος του συλλόγου, ερασιτέχνης φωτογράφος του έδειξε τη φωτογραφική του μηχανή και εκείνος ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία της. Και έκτοτε δεν σταμάτησε. Αγαπημένα του θέματα η μεταπολεμική και νεότερη Λάρισα και εικόνες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Θεσσαλίας. Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, αγρότες και ψαράδες γίνονται οι μούσες του.

Βουνά, ποτάμια, λίμνες και ξημερώματα υποκύπτουν στο ταλέντο του. Αυτοδίδακτος, παθιασμένος και δεινός πεζοπόρος απαθανάτισε ό,τι αγάπησε. Την ύπαιθρο, την Λάρισα, την Θεσσαλία και τους ανθρώπους της. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πάμπολλες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μεγάλη αξία έχει το λεύκωμα του  «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα», το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά του έργα από όλη την πορεία του. Το 1994, βραβεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Πέθανε στη Λάρισα, που έμεινε σε όλη του τη ζωή και τόσο αγαπούσε, το 2003.

Η γέφυρα του Πηνειού
Ο Γιώργος Σεφέρης στα Καμμένα Βούρλα 1964

Αυτό που είναι συγκινητικό στο έργο του Τάκη Τλούπα, εκτός από την συνέπεια που το καθορίζει, είναι η ουσία και η καθαρότητα. Η δική του προσέγγιση στην ζωή, μεταφέρεται στα πρόσωπα που φωτογραφίζει. Η σκληρή ζωή του Κάμπου, μέσα από τα μάτια του μοιάζει πιο ρομαντική, έχει συμμετρία… Μέσα από την τέχνη του έδειχνε τις ευαισθησίες του και αυτό είναι που τον ξεχωρίζει. Μέσα από τα δικά του μάτια έμεινε ζωντανή μια εποχή… Και αυτό είναι το δικό του μετάλλιο.

Στο δρόμο με τη σιγουριά της μαμάς 1969
Καραγκούνα θερίζει στην Καρδίτσα το 1954

*Το πολύτιμο υλικό του Τάκη Τλούπα υπάρχει αρχειοθετημένο , στο Studio φωτογραφίας που διατηρεί  η κόρη του Βάνια Τλούπα, η οποία συνεχίζει με την ίδια αγάπη την παράδοση στην Τέχνη της φωτογραφίας.  Περισσότερα εδώ

** Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here