Τα περίεργα της επαναλειτουργίας εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων

359

Στο τραπέζι, από την πλευρά της αγοράς, προτάσεις για πιο ευέλικτο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας, με το επιχείρημα ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σύγχυση, γκρίνια αλλά και διαμαρτυρίες για διακριτική μεταχείριση και αθέμιτο ανταγωνισμό φέρνει η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και κυρίως οι αρκετές «γκρίζες ζώνες» που τη συνοδεύουν. Μάλιστα, η γκρίνια δεν εστιάζεται στο συνηθισμένο δίπολο «μικροί – μεγάλοι» του λιανεμπορίου, αλλά στο γεγονός ότι εμφανίζεται να εφαρμόζονται οι διάφοροι περιορισμοί με δύο μέτρα και δύο σταθμά μεταξύ επιχειρήσεων με όμοια χαρακτηριστικά ή ακόμη και το ακριβώς αντίθετο, να εφαρμόζονται δηλαδή οριζόντια οι ίδιοι περιορισμοί μεταξύ επιχειρήσεων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, πάντως, έχουν πέσει στο τραπέζι από την πλευρά της αγοράς προτάσεις για πιο ευέλικτο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της κυριακάτικης λειτουργίας, με το επιχείρημα ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Το παράδοξο

Από σήμερα λοιπόν άνοιξαν και τα υπόλοιπα λιανεμπορικά καταστήματα, όμως συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά –ή τουλάχιστον μερίδα αυτών– τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά και κάποια πολυκαταστήματα. Και λέμε μερίδα αυτών, διότι την εβδομάδα που πέρασε συνέβησαν τα εξής: Ανοιξαν από την Πέμπτη 7 Μαΐου τα καταστήματα αθλητικών ειδών, οπτικών ειδών, τα βιβλιοπωλεία και τα καφέ (για take away) στο εκπτωτικό χωριό Smart Park στα Σπάτα, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με το έτερο εκπτωτικό χωριό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, το McArthurGlen, όλα τα καταστήματα του οποίου παραμένουν κλειστά, αν και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, διαθέτει επίσης ανεξάρτητες εισόδους και υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετικά ερωτήματα πολιτών που τέθηκαν στον λογαριασμό του Smart Park στο Facebook, η επιχείρηση απαντάει ότι «διαθέτει ανεξάρτητες εισόδους μέσω υπαίθριων χώρων για όλα τα καταστήματα, καθώς επίσης υπαίθριους χώρους πάρκινγκ». Ανάλογη απάντηση, πάντως, δόθηκε στην «Κ» και από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το επιχείρημα της ανεξάρτητης εισόδου χρησιμοποιείται και στην περίπτωση των Notos, όπως επίσης αυτό της κοινής ταμειακής μηχανής (υπό την έννοια ότι δεν εμπίπτει στην κατηγορία του shop-in-shop). Η εταιρεία ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ανοίγει από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου τα πολυκαταστήματά της σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα. Από την άλλη, πάντως, το πολυκατάστημα Attica στο Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστό, καθώς ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο του City Link θεωρείται εμπορικό κέντρο.

Η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και πάρκων επιβεβαιώνεται σε μία ακόμη περίπτωση: Ενώ επιχείρηση αθλητικών ειδών που λειτουργεί στο εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει από την Παρασκευή 8 Μαΐου, από την πλευρά του Mare West εστάλη μήνυμα προς τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αυτό, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», αναφέρει τα εξής: «Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι οι έως τώρα δημοσιευμένες διευκρινίσεις της κυβέρνησης δεν καθιστούν απολύτως σαφές εάν τα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα ανοιχτού τύπου μπορούν να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εφόσον κρίνετε ότι μπορείτε να επαναλειτουργήσετε το κατάστημά σας από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, το Mare West θα είναι σε θέση να υποδεχθεί τους πελάτες σας».

Η δημόσια υγεία

Εκτός από τα παραπάνω «παράδοξα», που ήδη προκαλούν αντιδράσεις στην αγορά, με παράγοντες του κλάδου να επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με φορολογικά κριτήρια ή ακόμη και με κριτήρια βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, αλλά με κριτήρια προστασίας της δημόσιας υγείας, εκπρόσωποι των εμπορικών κέντρων επισήμαναν ότι δεν έχουν λάβει σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις όταν ανοίξουν ξανά. Η ασάφεια αφορά και τους χώρους εστίασης, για το εάν δηλαδή θα θεωρηθούν εσωτερικοί και επομένως δεν θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου με τραπεζοκαθίσματα, αλλά μόνο ως take away. Στα εμπορικά κέντρα κλειστού και ανοιχτού τύπου, πάντως, οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν προβεί από μόνες τους σε ασκήσεις και δοκιμές για το πόσα τραπέζια και πού μπορούν να τοποθετηθούν.

Αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζαν στην «Κ» ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα και διαθέτουν εξωτερικούς χώρους θα λειτουργήσουν με τους όρους που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τους εξωτερικούς χώρους στο σύνολο της εστίασης. Για τους εσωτερικούς χώρους εξετάζονται λύσεις ανάλογα με τη δυνατότητα αερισμού αυτών.

Το εάν, πάντως, τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, από το τι θα γίνει από αύριο, οπότε μπαίνει ξανά «στην πρίζα» η συντριπτική πλειονότητα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, επιχειρήσεις του κλάδου υποστηρίζουν ότι η έναρξη θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα με μέτρα αποφυγής του συνωστισμού, όπως έναρξη της λειτουργίας αργότερα και κλείσιμο επίσης πιο αργά, καθώς και με διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας πέραν των περιοχών όπου ήδη επιτρέπεται.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ