Τα μυστήρια των Τεμπών: Ο θεός Απόλλωνας, η Δάφνη και τα ιερά Σεπτήρια

909

Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου

Η κοιλάδα των Τεμπών, είναι ίσως ένα από τα πιο μυστηριακά σημεία της χώρας μας. Ανάμεσα στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο, αποτέλεσε πέρασμα αλλά και καταφύγιο στον διάβα των αιώνων. Μια περιοχή τόσο ενεργειακά φορτισμένη, δεν θα μπορούσε να λείπει από μυθολογικές αναφορές που ίσως παρουσιάζουν ένα όμορφο παραμύθι των αρχαίων μας προγόνων ή την πραγματικότητα μιας άλλης εποχής. Όπως και να έχει, είναι ωραίο να ανακαλύπτεις το παρελθόν, ειδικά όταν συνδέεται με τοποθεσίες του παρόντος σου.

Ο Πηνειός και η Λητώ

Ο καρπός του έρωτα του Δία και της Λητώς, ήταν ο θεός Απόλλωνας, ο οποίος γεννήθηκε στην Δήλο. Αυτό που ίσως αγνοούμε για την ιστορία της γέννησης του είναι τον ρόλο που έπαιξε ο Πηνειός.  Όταν η Ήρα έμαθε για την απιστία του Δια, θέλησε να τον τιμωρήσει. Αδυνατώντας όμως να ξεσπάσει τον θυμό της στον ίδιο τον πατέρα των Θεών, κυνήγησε την Λητώ, λέγοντας της ότι θα ξεσπάσει την οργή της σε όποιον τόπο αποφασίσει να φέρει στον κόσμο τον Απόλλωνα. Η Λητώ, κυνηγημένη και ανεπιθύμητη, καταφεύγει στον Πηνειό, ο οποίος την λυπάται και δέχεται να γεννήσει στα νερά του. Ο Άρης όμως, που βοηθούσε την Ήρα στο έργο της, μαθαίνει την πρόθεση του Πηνειού και είναι έτοιμος να εκσφενδονίσει το όρος Παγγαίο, για να εξαφανίσει τα νερά του Πηνειού. Η Λητώ, αντιλαμβάνεται την καταστροφή που έρχεται, ευχαριστεί τον Πηνειό και καταφεύγει στην Δήλο να κρυφτεί, όπου τελικά γεννάει και τον Απόλλωνα.

Τα Τέμπη, η Δάφνη και ο Απόλλωνας

Όταν ο Απόλλωνας σκοτώνει τον Πύθωνα, ένα πελώριο φίδι και γιο της Γης, ο οποίος φυλάει την πηγή που χαρίζει την ικανότητα της μαντικής στους Δελφούς, μερικές σταγόνες αίμα έπεσαν στο έδαφος. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη ιεροσυλία και ο Απόλλωνας έφυγε από τον Όλυμπο, με σκοπό να εξαγνιστεί. Ο εξαγνισμός του Απόλλωνα, έγινε στα νερά του Πηνειού στα Τέμπη. Εκεί, λέει ο μύθος, γνώρισε την νύμφη Δάφνη, κόρη του Πηνειού και της Γης, η οποία δεν ενδιαφερόταν για τον έρωτα και περνούσε τον χρόνο της στα βουνά κυνηγώντας. Ο Απόλλωνας την ερωτεύεται και την κυνηγάει. Μόλις καταφέρνει να την αγγίξει, εκείνη ζητάει βοήθεια από την μητέρα της, η οποία την μεταμορφώνει σε δεντρό. Αποκαρδιωμένος ο Απόλλωνας που έχασε τον έρωτα του αποφασίζει να μετατρέψει την δάφνη σε ιερό του δέντρο. Στην έξοδο των Τεμπών υπάρχει η Πηγή της Δάφνης ακόμη και σήμερα. Με λίγη προσοχή, μιας και το σημείο δεν είναι ιδιαίτερα φροντισμένο, μπορούμε να ακουμπήσουμε λίγη από την μαγεία των Θεών και τον αιθέριων νυμφών.

Τα Τέμπη και τα ιερά Σεπτήρια 

Τα Σεπτήρια ήταν η αρχαία ελληνική γιορτή που πραγματοποιούνταν κάθε 8 ή 9 χρόνια στους Δελφούς, κατά το μήνα Ιλαίο (Μάιο ή Ιούνιο). Η γιορτή γινόταν για να τιμηθεί η νίκη του  Θεού Απόλλωνα ενάντια στον Πύθωνα. Στην γιορτή, διοργανωνόταν μια αναπαράσταση της μάχης και κατασκευαζόταν μια ξύλινη καλύβα που παρίστανε τη φωλιά του Πύθωνα. Έπειτα, ένας νέος, αριστοκρατικής καταγωγής, υποδυόταν το ρόλο του Απόλλωνα, ο οποίος έφτανε με πομπή στην καλύβα, την οποία και πυρπολούσαν με αναμμένες δάδες. Στη συνέχεια, ο υποδυόμενος τον Απόλλωνα και οι συνοδοί του μετέβαιναν στα Τέμπη, προκειμένου να εξαγνιστούν από το φόνο. Μετά τον εξαγνισμό, ο νεαρός που υποδυόταν τον Απόλλωνας έπαιρνε την ιερή δάφνη και επέστρεφε στους Δελφούς, πάλι σε πομπή που ονομαζόταν Δαφνηφορία.

Ολόκληρη η περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών, αποτελεί ένα ζωντανό βιβλίο ιστορίας, έναν μοναδικό χάρτη γεωμορφολογίας και ένα πανέμορφο πάζλ βιοποικιλότητας. Είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στο παρελθόν, τότε που οι νύμφες λουζόταν στα νερά του Πηνειού και οι δώδεκα Θεοί έπιναν την αμβροσία τους θαυμάζοντας την θέα. Είναι το πέρασμα στο μέλλον που πρέπει να μείνει αναλλοίωτο…

Δείτε τα Τέμπη από ψηλά

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here