Τα επόμενα διπλωματικά βήματα Ελλάδας – Τουρκίας

308

Πυρετώδεις και πολυεπίπεδες διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν το πρώτο στάδιο του διαλόγου που είναι οι διερευνητικές επαφές με αποκλειστικό θέμα – όπως επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός-  την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Βερολίνο και Βρυξέλλες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να υιοθετηθεί ένα χρονοδιάγραμμα και να οριστεί ημερομηνία εκκίνησης των κρίσιμων συνομιλιών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως, αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί στις αρχές του Νοέμβρη.

Παράταση 70 ημερών για… κυρώσεις

Μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται,  ότι σε περίπτωση μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων  της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Συνεπώς, δίνεται μία πίστωση χρόνου 70 ημερών στην Τουρκία, οπότε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στις 10-11 Δεκεμβρίου για να λάβει τελικές αποφάσεις. Εάν δηλαδή συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, τότε θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας

Μετά την απομάκρυνση των κυρώσεων και τη συμφωνία Ελλάδας –Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης  στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να θεσμοθετηθεί το κόκκινο τηλέφωνο, το οποίο και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία και τις γραμμές υψηλής ασφαλείας της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η συμφωνία δεν αποσαφηνίζει ποιος θα μιλάει με ποιον από την κάθε χώρα, αλλά ενεργοποιείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων  των δύο χωρών. Πάντως, η ελληνική πλευρά δείχνει έτοιμη να μπει σε έναν επί της ουσίας διάλογο με συγκεκριμένη όμως ατζέντα και καμία παρέκκλιση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, «να δούμε τη θερμοκρασία ενόψει διερευνητικών επαφών και στη συνέχεια μελετάμε το χρονοδιάγραμμα των όποιων πολιτικών επαφών».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ