Τα αρχαία νομίσματα της Λάρισας και το e-παζάρι!

911

Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου

H Λάρισα, μια κραταιά και ξακουστή πόλη της αρχαιότητας, δεν θα μπορούσε να μην έχει δικό της νόμισμα. Από τον 4ο αιώνα π.Χ μάλιστα, έχουν διασωθεί αρκετά νομίσματα, τα οποία φέρουν την επιγραφή Λάρισα στην μια πλευρά τους. Κάποια απ’ αυτά απεικονίζουν την νύμφη Λάρισα, άλλα το χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης, το άλογο, και κάποια, πιο σπάνια, την μορφή του Αλευά του Πυρρού.

Ποιος ήταν ο Αλευάς ο Πυρρός

Οι Αλευάδες, ήταν μια μεγάλη οικογένεια από την Λάρισα, η οποία διεκδικούσε την καταγωγή της από τον μυθικό Αλευά. Οι Αλευάδες, έχουν καταγραφεί από τον Ηρόδοτο ως  “Κυβερνήτες” και “Βασιλείς”, αφού για πολλά χρόνια ήταν η ισχυρότερη οικογένεια στην Θεσσαλία. Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Αλευάς ο Πυρρός ή “κοκκινομάλης” ο οποίος αναφέρεται σαν “Ταγός της Θεσσαλίας”. Ο Αλευάς ο Πυρρός, ανήκε στους Ηρακλείδες και καταγόταν από τον μυθικό ήρωα Θεσσαλό, γιο του Ηρακλή και της Χαλκιόπης. Η ιστορία για εκείνον είναι μπλεγμένη με στοιχεία μυθολογίας και αληθινά γεγονότα. Η χρονική περίοδος στην οποία ζει ο Αλευάς ο Πυρρός, τοποθετείται ανάμεσα στην κάθοδο των Ηρακλειδών και την εποχή που ήταν τύραννος των Αθηνών ο Πεισίστρατος.

Το νόμισμα που δημιουργήθηκε προς τιμήν του και το… Εbay!

Μια τόσο σημαντική προσωπικότητα της εποχής, δεν θα μπορούσε να τιμηθεί διαφορετικά, από το να υπάρχει το πρόσωπο της πάνω στο Λαρισινό νόμισμα, οπότε τον 4ο αιώνα π.Χ δημιουργείται ένα νόμισμα με την μορφή του Πυρρού.

 

Φυσικά, αν η μεγαλειότητα του βρισκόταν εν ζωή σήμερα, δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα αντιδρούσε αν μάθαινε ότι αυτό το σπάνιο νόμισμα που τον απεικονίζει, πωλείται αυτή την στιγμή στο Ebay προς 4,515 ευρώ; Και από ότι φαίνεται δεν είναι το μόνο!

 

Στο Εbay, την παγκοσμίως γνωστή πλατφόρμα αγοροπωλησιών, διατίθενται προς πώληση πάρα πολλά αρχαία νομίσματα της Λάρισα, σε τιμές διόλου ευκαταφρόνητες…

Μια μικρή αναζήτηση, θα εμφανίσει πολλές σελίδες με αρχαία νομίσματα σε τιμές που ξεκινούν από τα 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 4,500 ευρώ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Μάλιστα, αρκετά απ’ αυτά, έχουν πιστοποιηθεί και από διάφορους οργανισμούς για την αυθεντικότητα τους!

Η ιστορία της Λάρισας πωλείται λοιπόν και έρχεται στη πόρτα σας με κούριερ…

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here