Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας – «Μνημείο με οικουμενική αξία»

343

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά αφού πρόκειται για μνημείο με οικουμενική αξία. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη συνάντηση την οποία είχαν σήμερα, παρουσία της Ελληνίδας αντιπροσώπου στην UNESCO, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη τόνισε, μετά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Δένδια:

«Προφανώς, όπως ήδη ελέχθη από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια, δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες. Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών.

Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος. Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ