Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Manifesto: Η κυβέρνηση δείχνει «στοργή» στους βάνδαλους –

292

«Η ανοχή στην ανομία, η «στοργή» στους βανδάλους και στο περιθώριο είναι κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν στη Βουλή, με την είσοδο του Ρουβίκωνα, που τον χαρακτηρίζει «αγαπημένη συλλογικότητα της κυβέρνησης».

Σε συνέντευξή του στο Manifesto.gr υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία εφόσον γίνει κυβέρνηση θ΄ αλλάξει την ατζέντα της ασφάλειας απέναντι στον μέσο πολίτη και τονίζει ότι τα τελευταία περιστατικά είναι δείγμα εκβιασμού της κυβέρνησης, που πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία, γι’ αυτό κι «έχει υποχρέωση εδώ και τώρα να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση της βίας και της ανομίας».

Με τη διττή ιδιότητά του, του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ και των κοινωνικών του σπουδών, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ασφάλεια των πολιτών και στο κέντρο και στην ύπαιθρο. Ο ίδιος θεωρεί πως σε ό, τι αφορά στα βαριά ποινικά αδικήματα προϋπόθεση «για την επανένταξη είναι η ειλικρινής μεταμέλεια», επισημαίνοντας ότι «η έμπρακτη συγνώμη μπορεί να είναι λυτρωτική για θύτη και θύματα…».

Της Άννας Στεργίου

Να ξεκινήσουμε από τα τελευταία γεγονότα. Πως σχολιάζετε την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή;

 

«Η αγαπημένη ‘‘συλλογικότητα’’ της κυβέρνησης συνεχίζει να αλωνίζει, εξευτελίζοντας κάθε μέτρο ασφάλειας του, υποτίθεται, καλύτερα φυλασσόμενου σημείου της χώρας, της ίδιας της Βουλής! Η επίθεση αυτή, όπως και το μπαράζ των βίαιων ενεργειών που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, ως άσκηση εκβιασμού, υπέρ του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη, Κουφοντίνα, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας και δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε περιθώρια για ωραιοποιήσεις. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να βάλει τώρα ένα τέλος σ’ αυτήν την ανεξέλεγκτη δράση της βίας και της ανομίας, που πλήττει την ίδια την Δημοκρατία».

 

Είσθε τομεάρχης της ΝΔ για την Ασφάλεια κι έχετε ξιφουλκήσει πολλές φορές για την εικόνα, που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας. Πρακτικά τι θα κάνετε για ν΄ αλλάξει αυτό;

 

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πρωτεύουσα στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο. Καθημερινά είναι πια τα περιστατικά ανομίας και βίας, σε ολόκληρες συνοικίες. Ιδιαίτερα στα Εξάρχεια οι συμμορίες των κουκουλοφόρων και των ποινικών έχουν επιβάλει τους δικούς τους κανόνες, καθιστώντας κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, ομήρους. Η σήψη αυτή έχει στην ούγια, τη φίρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, η ανοχή στην ανομία, η «στοργή» στους βανδάλους και στο περιθώριο είναι κεντρική πολιτική γραμμή. Με κυβέρνηση ΝΔ η δέσμευσή μας είναι να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το χάος. Η νομιμότητα θα επανέλθει παντού, χωρίς εξαιρέσεις».

 

-Ελλάδα, ως γνωρίζετε καλά, όμως, δεν είναι μόνο κέντρο ή Εξάρχεια. Τι θα κάνετε για να νιώθει ασφαλής ο Έλληνας πολίτης και στην τελευταία απομακρυσμένη περιοχή;

 

«Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ασφάλεια του πολίτη, αυτό το αυτονόητο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα, είναι ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού μας προγράμματος. Αυτό μεταφράζεται σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως είναι η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, η επανασύσταση των φυλακών υψίστης ασφαλείας για τους επικίνδυνους εγκληματίες και τους τρομοκράτες, η κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου για το άσυλο. Ταυτόχρονα, θα γίνουν πολλαπλές παρεμβάσεις στην ΕΛΑΣ, με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και αγορά σύγχρονου εξοπλισμού τόσο σε μέσα αυτοπροστασίας όσο και σε περιπολικά».

 

-Από πού θα διεκδικήσετε πόρους, δεδομένου ότι το προσωπικό είναι λίγο και μέσα στην κρίση είδαμε αστυνομικούς να μην έχουν ούτε τ΄ απαραίτητα για να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και νομοθετικές αστοχίες, που οδηγούν ακόμη και γιαγιάδες στα κρατητήρια;

 

«Η κάθε κυβέρνηση ιεραρχεί τις ανάγκες της και πράττει αναλόγως. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αγνοήσει το ζήτημα της ασφάλειας άφησε την ΕΛΑΣ στο έλεος του Θεού, ή ορθότερα στο φιλότιμο των αστυνομικών. Είχε προτεραιότητα τον στρατό των μετακλητών! Με τη Νέα Δημοκρατία αυτή η ανορθολογική κατάσταση θα πάψει να υφίσταται. Η αστυνομία θα ενισχυθεί, με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να φέρει σε πέρας το πραγματικό έργο της κι όχι βεβαίως να συλλαμβάνει γιαγιάδες που πωλούν τερλίκια».

 

-Το καθεστώς των αδειών κρατουμένων, πολλές φορές έχει επικριθεί πολιτικά, με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα αλλά ως κοινωνικός επιστήμονας γνωρίζετε ότι είναι λύση, για να επανασυνδέονται οι κρατούμενοι με τις οικογένειές τους και να επανεντάσσονται στην κοινωνία. Πως πιστεύετε ότι πρέπει να έρθει ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο;

 

«Η νομοθεσία πρέπει να έχει πάντοτε ανθρωπιστικό πυρήνα, που εξάλλου βρίσκεται στην ορθόδοξη παράδοσή μας. Δεν επιτρέπεται, όμως, αυτή η πρόθεση του νομοθέτη να εργαλειοποιείται από κατά συρροήν δολοφόνους, όπως ο Κουφοντίνας, που παραμένουν αμετανόητοι για τα εγκλήματα και τις ειδεχθείς πράξεις τους. Διότι τότε θα έχουμε παρωδία δικαιοσύνης, πρόκληση για τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά κι απειλή για την κοινωνική ειρήνη. Νομίζω ότι προϋπόθεση για την επανένταξη είναι η ειλικρινής μεταμέλεια. Η έμπρακτη συγνώμη μπορεί να είναι λυτρωτική για θύτη και θύματα…».

 

-Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει εμπράκτως το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων κι εσείς από καππαδοκική οικογένεια έχετε δώσει πολλές μάχες για το προσφυγικό στοιχείο. Τι νομίζετε πως θα έπρεπε να γίνει για τους σημερινούς πρόσφυγες, που ναι μεν εκπροσωπούν άλλες εθνότητες, αλλά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;

 

«Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα και δεν πρέπει να τα συνδέουμε, όπως κάνει η κυβέρνηση, για να καλύψει τα δικά της τραγικά λάθη στο μεταναστευτικό, λόγω των ασυγχώρητων ιδεοληψιών της για «ανοιχτά σύνορα». Να θυμόμαστε ότι οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής θωράκισαν εθνικά τη Μακεδονία και τη Θράκη. Και κάτι ακόμη. Μια μικρή χώρα 10 εκατομμυρίων δεν μπορεί να ενσωματώσει εκατομμύρια μεταναστών με εντελώς ξένο πολιτισμικό και αξιακό φορτίο. Όσον αφορά στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, είναι ένας αγώνας μακρύς και επίπονος. Ως βουλευτής και ως εισηγητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας εδώ και χρόνια θέτω το ζήτημα σε όλα τα επίπεδα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι η εκστρατεία αναγνώρισης θα πάρει συστηματικό χαρακτήρα με κυβέρνηση της ΝΔ».

 

-Έχετε υποστηρίξει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί ως «μελανή σελίδα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία» κι ότι «γοητεύτηκε από τη μπουρζουαζία». Ποιο είναι για σας το μείζον σ΄ αυτήν την πορεία διακυβέρνησης και τι πρέπει να περιμένουμε μετά τις ευρωεκλογές;

 

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ερείπια πίσω της σε κάθε τομέα της διακυβέρνησης. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα πάνω από 100 δις μποναμά του πρώτου εξαμήνου, την, ενός αιώνα υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, την απηνή φοροεπιδρομή στις παραγωγικές τάξεις, το μπάχαλο στην εκπαίδευση, την έξαρση της ανομίας, την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών; Για όλους αυτούς τους λόγους, που οι πολίτες πλέον γνωρίζουν, γιατί έπαθαν κι έμαθαν, οι ευρωεκλογές μπορούν να σημάνουν με τη συντριπτική νίκη της ΝΔ την αρχή του τέλους αυτής της «μελανής σελίδας» της πολιτικής μας ιστορίας, που ακούει στο όνομα «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΣΙΑ…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here