Συγκινητική πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ της Λαρισαίας Αθηνάς Κρικέλη- Στο πλευρό της και ο Αλέξης Γεωργούλης

836
Εντυπωσιασμένο έμεινε το κοινό της Θεσσαλονίκης που παρακολούθησε την παγκόσμια πρώτη προβολή του 5ου ντοκιμαντέρ της πολυβραβευμένης σειράς για τον Όλυμπο της εταιρείας παραγωγής Ellopia Films USA, με τίτλο «Μακεδονία, η λαμπερή πύλη του Ολύμπου» (Macedonia The shining gate to Mt Olympus).
Την αμερικανική αυτή σειρά, υπογράφει η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αθηνά Κρικέλη η οποία κατάγεται από την Σπηλιά Λάρισας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής η σειρά έχει αποσπάσει 22 χρυσά αγαλματίδια σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου.
Σε μια λαμπερή βραδιά στο Θέατρο Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους κυριάρχησε η Μακεδονία και ο Όλυμπος μέσα από μια παραγωγή αμερικανικών προδιαγραφών, στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους, όπου παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στους 500 θεατές που το παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πλέον, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα η ‘Μακεδονία λαμπερή πύλη του Ολύμπου’ ξεκινά το ταξίδι της στα παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου. Συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην προβολή της Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής στο εξωτερικό, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό της brand name, με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ) και το Film Office της Π.Κ.Μ, συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά, την παρουσίαση έκαναν από κοινού ο γνωστός ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Κλεόβουλος Θεοτόκης με καταγωγή από την Πιερία, και η Αθηνά Κρικέλη. Το Θέατρο Ολύμπιον παραχωρήθηκε για την εκδήλωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος και συνεργάτης του National Geographic USA , Αθηνά Κρικέλη, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Δημήτρης Ζησόπουλος, original μουσική και επιμέλεια, Αλέξανδρος Χάχαλης, τα γραφικά η Άννα Παπακωνσταντίνου και την αφήγηση Robert Krolczyk – Athina Krikeli.

“Το ότι δεν ανεβαίνουμε στον Όλυμπο, αυτό δεν σημαίνει πως ο Όλυμπος δεν υπάρχει. Το αποδεικνύει μεγαλοπρεπώς το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της πολυβραβευμένης Αθηνάς Κρικέλη. Στην ταινία ξαναβρίσκουμε την γοητεία του μύθου του Όρους των Θεών και την πολλαπλή του διασταύρωση με την ιστορία των Ελλήνων. Θυμόμαστε ότι είναι διαρκής έμπνευση υπέρβασης όχι μόνο για μας, αλλά για όλο τον κόσμο – χιλιάδες αναβάτες κάθε μέρα, διαρκώς, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στις μυστηριακές και απόκρημνες ράχες του Ολύμπου, πέραν του ότι έχει δώσει το αιώνιο όνομά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέριξ, δε, του Ιερού Βουνού έχει γεννηθεί το Μακεδονικό Βασίλειο, η Βεργίνα, το Δίον και η Πέλλα. Το ντοκιμαντέρ, είναι μια διαδρομή μαγείας μέσα στην αχλή του θρύλου, την φυσική και τρομακτική ομορφιά του Ολύμπου που συνεχίζει να παραμένει σύμβολο ανάτασης και μεγαλείου”.
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, δημοσιογράφος Συγγραφέας


‘Δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η προβολή εδώ στην Θεσσαλονίκη και ειδικά στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ αν δεν ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά μας ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ένα νέος άνθρωπος που οραματίζεται μια πιο πλούσια πολιτιστικά Μακεδονία. Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί το πέμπτο της σειράς Mt Olympus και ευελπιστούμε σύντομα να ολοκληρώσουμε και τα υπόλοιπα επτά. Γνωρίζοντας τον Όλυμπο τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούμε πως δεν είναι απλά τουριστικός προορισμός, αλλά προορισμός ύπαρξης”
Αθηνά Κρικέλη

“Η Αθηνά Κρικέλη έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί εθνικό θησαυρό. Είναι κάτι παραπάνω από μια άποψη ιστορικών τοποθεσιών, κάτι περισσότερο από μια υπενθύμιση για την άγρια φύση του Ολύμπου, και πολύ περισσότερο από απλή τεκμηρίωση ενός τόπου. Η ταινία διαθέτει εξαιρετική φωτογραφία, μουσική και αφήγηση που μας συνδέει με τον κόσμο του Ολύμπου την ιστορία την μυθολογία και τον θρύλο μέσα από χιλιάδες χρόνια. Ο κύριος ρόλος μου σε αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν συμβουλευτικός ώς editor σεναρίου της Αθηνάς Κρικέλη. Παρόλο που είχα διαβάσει ολόκληρο το σενάριο δεν είχα ιδέα πως θα ήταν το αποτέλεσμα. Είναι υπέροχο.
Dr.Αnnie Rassios Institute of Geology and Mineral Exploration
Ένα μοναδικό και σπάνιο ταξίδι στον Όλυμπο, το πανίερο βουνό – κοιτίδα των Ελλήνων, απαρχή της Μυθολογικής μας προελεύσεως, τον Πολιτισμό του Διός, χιλιάδες χρόνια πριν! ΟΛΥΜΠΟΣ= ΟΛΟΣ ΛΑΜΨΗ, εμάγευε μαγεύει και θα μας μαγεύει εσαεί Μεγάλη μου τιμή να συμβάλω με τη μουσική μου στον Ηράκλειον αυτόν άθλον!
Aλέξανδρος Χάχαλης Συνθέτης

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Ζεϊμπέκης δημοτικός σύμβουλος, ο πρόεδρος του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου Κύρος Λαζαρίδης, ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Περραιβία Θωμάς Αστερίου, η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Αγκαλιάς Ευγενία Φραγκούλη, οι ναυπηγοί της Αργούς Γιάννης και Νίκος Ρέππος, Πιερίδες Μούσες, εκπρόσωποι του πυροσβεστικού σώματος και της 8ης ΕΜΑΚ, η γεωλόγος Annie Rassios, η παλαιοντολόγος Ευαγγελία Τσουκαλά, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών από Κατερίνη, Ελασσόνα, Λάρισα Θεσσαλονίκη Αθήνα Καστοριά και Βόλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here