«Σβήνουν» τον διπλό φόρο για τα αναδρομικά 2010-13 στους συνταξιούχους

445

Σε νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα διαγράφεται ο διπλός φόρος που επιβλήθηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους για τα αναδρομικά της περιόδου 2010-2013, τα οποία είχαν πληρώσει κανονικά, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα και προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις όσων «ξέχασαν» να τα δηλώσουν εξετάζεται ο επιμερισμός τους κατά έτος.

Συγκεκριμένα, μετά την πληθώρα των αιτημάτων από συνταξιούχους σχεδιάζεται ο επιμερισμός των αναδρομικών που εισέπραξαν την περίοδο 2010-13, στον χρόνο στον οποίο αφορούν αλλά και το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της διπλής φορολόγησης όσων είχαν δηλώσει με χειρόγραφες δηλώσεις στις εφορίες τα αναδρομικά που είχαν λάβει και είχαν καταβάλει τον σχετικό φόρο, το υπουργείο φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται το λάθος του και προχωρεί σε διορθώσεις.

Σημειώνεται ότι οι εφορίες από λάθος καταλόγισαν εκ νέου τα ποσά του φόρου σε χιλιάδες συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να καλούνται σήμερα να πληρώσουν φόρο εκείνοι που έχουν ήδη πληρώσει. Εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένες εφορίες προέτρεψαν τους φορολογουμένους να ξεκινήσουν να πληρώνουν μέχρι να διορθωθεί το λάθος του Δημοσίου. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το λάθος θα διορθωθεί και δεν χρειάζεται όσοι έχουν πληρώσει να μεταβούν στις εφορίες να πληρώσουν για δεύτερη φορά τον φόρο.

Σημειώνεται ότι χθες μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης. Διεκδικούν επανυπολογισμό των φόρων έπειτα από επιμερισμό των αναδρομικών εισοδημάτων στο έτος στο οποίο αναλογούν και περιορισμό των προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της περασμένης χρονιάς, οι εφοριακοί προκειμένου να μην παραγραφούν 190.000 υποθέσεις καταβολής αναδρομικών σε συνταξιούχους το 2013, ξεκίνησαν ταχύτατους ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 25 ημερών. Από την εκκαθάριση προέκυψε μέσος φόρος 1.310 ευρώ για 71.000 συνταξιούχους και συνολικές οφειλές 93 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ