Στοχευμένα μέτρα στήριξης με μειώσεις φόρων και «ενέσεις» ρευστότητας

358

Σε γρίφο εξελίσσεται η επόμενη μέρα για την οικονομία, με την κυβέρνηση να γίνεται αποδέκτης αιτημάτων από όλους τους κλάδους για μειώσεις φόρων και «ενέσεις» ρευστότητας, ενώ στον τομέα του τουρισμού αναζητούνται οι κατάλληλες λύσεις.

Την ίδια στιγμή όμως, το οικονομικό επιτελείο καλείται να ιεραρχήσει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, και αυτό, καθώς τα χρήματα δεν φθάνουν, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων. Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες του φθινοπώρου. Από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για λελογισμένες μειώσεις φόρων αφού προηγουμένως διαπιστωθούν με βάση πραγματικά στοιχεία τα προβλήματα σε κάθε κλάδο. Πλέον, το βάρος πέφτει στις κλαδικές παρεμβάσεις, αρχής γενομένης από την εστίαση. Τα δύσκολα όμως αρχίζουν αμέσως, όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις της για τουρισμό, αερομεταφορές, ναυτιλία και ακτοπλοΐα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κρατικές εγγυήσεις για την άντληση φθηνής ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες της Ε.Ε. έχουν καταφύγει στο μοντέλο των εγγυήσεων για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών μετά τη χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Είναι εξαιρετικά πιθανό το να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μοντέλο και για τους υπόλοιπους κλάδους, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που συνολικά θα φθάσουν τα 10 δισ.

Πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα σχέδια που έχουν υποβληθεί από τα αρμόδια υπουργεία, τόσο για τον τουρισμό, τις μεταφορές και την εστίαση όσο και για τον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά περιλαμβάνονται:

1. Η μείωση της προκαταβολής φόρου. Υπάρχουν εισηγήσεις για μια γενική μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Επίσης, εξετάζονται σενάρια η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση των ακαθάριστων εσόδων.

2. Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρουν οι καφετέριες, από το 24% στο 13%. Ενδεχομένως να μειωθεί κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα από το 13% στο 12% ή 11%.

3. Τουρισμός. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποφασισθεί τι θα είναι πιο αποτελεσματικό. Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις εξελίξεις, στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπολοΐα, η μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και η κατάργηση του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το τρέχον έτος.

5. Υπάρχουν σκέψεις για νέες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις εξόφλησης φόρων και χρεών από τους φορολογουμένους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ