Σταϊκούρας για τα μέτρα στήριξης: Πώς κρίνεται ποια επιχείρηση θα ενταχθεί, τι θα γίνει με τις απολύσεις, τι ισχύει για το δώρο Πάσχα

366

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση με τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας αναλυτικές διευκρινίσεις σε κάποια από τα πολλά ερωτήματα των ενδιαφερόμενων.

Μεταξύ άλλων, ο κ Σταϊκούρας απάντησε «αξιολογείται και αυτό» όταν ρωτήθηκε αν εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιοι επιχειρηματίες να μην καταβάλλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενούς τους, ενώ για την απαγόρευση απολύσεων εξήγησε πως δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά εξετάζεται το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση

Στην ΠΝΠ είχαμε κάνει τη σοφή πρόβλεψη να περιλαμβάνουμε στις ευνοϊκές προβλέψεις όλες τις επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε μένουν ανοιχτές. Και οι μεν και οι δε περιλαμβάνονται ήδη σε νόμο του κράτους και περικλείουμε και αυτές στις ανακοινώσεις που κάναμε χθες. Εύλογο το ερώτημα ποιες θα μπουν, είπε ο κ. Σταϊκούρας, και εξήγησε πως υπάρχει μηχανισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κρλατους με τον οποίο παρακολουθούμε καθημερινά πώς μειώνεται ο τζίρος ώστε οι αντίστοιχοι ΚΑΔ να ενταχθούν στην πρώτη απόφαση που θα πάρουμε για τα μέτρα προστασίας αυτών των επιχειρήσεων, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός τόνισε πως η διαδικασία είναι δυναμική, θα ενταχθούν πολλοί ΚΑΔ αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε μια οριζόντια αθέτηση υποχρεώσεων, ό,τι κάνουμε είναι πολύ στοχευμένο.

Τουρισμός

Ο κλάδος πλήττεται σημαντικά, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες και σε αυτόν τον κλάδο πέραν των χθεσινών ανακοινώσεων, οι οποίες τον αφορούν. Έχουμε λάβει μέτρα σε ό,τι αφορά την εποχικότητα του τουρισμού, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα δεδομένα που έχουμε.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Τι θα γίνει με τα 800 ευρώ 

Προσπαθούμε να βρούμε τον μηχανισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους και στις ατομικές επιχειρήσεις να γίνουν οι προβλέψεις που έχουμε θέσει, δηλαδή αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η λήψη των 800 ευρώ. Υπάρχει ο μηχανισμός, τον στήνουμε ακόμα καλύτερα, τόνισε.

Σε ερώτηση εάν θα συμπεριληφθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με μπλοκάκι, ο κ. Σταϊκούρας είπε: Θα τα δείτε στην υπουργική απόφαση, θα γίνει άμεσα.

Μερική καταβολή ενοικίου 

Ισχύει για Μάρτιο και Απρίλιο. «Έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και υπάρχουν εργαζόμενοι που λύθηκε η σύμβαση εργασίας, αλλά υπάρχει ακόμα το επαγγελματικό ακίνητο ή πρώτη κατοικία. Σε αυτούς για δύο μήνες θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου, πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε τον ιδιοκτήτη αναστέλλοντας και δικές του υποχρεώσεις. Προσπαθούμε για τη βέλτιση κατανομή του κόστους, με πρώτο το δημόσιο.

Ο υπουργός έδωσε το παράδειγμα ενός μαγαζιού που έκλεισε με κυβερνητική επιλογή. Αυτός που χρησιμοποιεί τον χώρο θα πληρώσει το 60% του ενοικίου, και ο ιδιοκτήτης θα ελαφρυνθεί από υποχρεώσεις.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε ένταση και έκταση του προβλήματος, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις για το επόμενο δίμηνο, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τα μέτρα 2 δισ. που έχουν ανακοινωθεί και ακόμα 1,8 από το ευρωπαϊκό ταμείο είναι τα πρώτα- μετά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους γονείς- και πάνε μέχρι τέλος Απριλίου. Μετά θα πρέπει το πακέτο να επαναληφθεί ή να ενισχυθεί.

Απολύσεις

Από χθες ουσιαστικά για να είναι μια επιχείρηση σε θέση να πάρει τα ευεργετήματα θα πρέπει να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Με διάταξη που ετοιμάζει ο Γιάννης Βρούτσης απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, αυτό είναι σε ισχύ από χθες.

Ερωτηθείς εάν  η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, ο κ Σταϊκούρας διευκρίνισε πως ισχύει από χθες, «θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των προηγούμενων ημερών, αν μπορεί να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε.

Αναφορικά με επιχειρήσεις που έκλεισαν πριν τις 15 Μαρτίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «σε κάθε περίπτωση θα εντάξουμε τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων είτε οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε παραμένουν ανοιχτές με μεγάλη μείωση του τζίρου».

Επιταγές

Ο υπουργός αναγνώρισε πως είναι ένα πρόβλημα, «θα το αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες» είπε.

Οφειλές σε τράπεζες

Αντιμετωπίσαμε την ευθύνη που έχουμε με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, υπολείπεται το κομμάτι των οφειλών σε τράπεζες. Είμαστε σε επαφή με τις τράπεζες, έχουν αρχίσει να υλοποιούν ενέργειες πχ με την αναστολή 6 μηνών στα χρεολύσια στους συνεπέις επιχειρηματίες, πρέπει να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα.

Δεν μπορούμε να πάμε σε οριζόντια ρύθμιση για όλη την κοινωνία, όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε κουλτούρα μη πληρωμών, στοχευμένα κινούμαστε.

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Δεν έχει αλλάξει κάτι επί του παρόντος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τη συνέχιση της πληρωμής τους.

Δώρο Πάσχα: Ενδεχόμενο μη υποχρέωσης καταβολής του από επιχειρηματίες

Αξιολογείται, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αποζημίωση 800 ευρώ

Είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού αλλά ταυτόχρονα καλύπτουμε ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, και ασφαλιστικές εισφορές και προβλέπουμε και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος είναι 1 δισ., πάει σε όλους. Είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

«Προφανώς θα κάνουμε και λάθη, προσπαθούμε για το καλύτερο. Κάθε εβδομάδα κάθε μέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Περάσαμε το πρώτο πακέτο για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο εξαντλείται τέλος Απριλίου, ανάλογα με την ένταση και την έκταση της κρίσης θα λειτουργήσουμε» τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here