Σταϊκούρας για lockdown: Δυσβάσταχτο το κόστος αλλά έχουμε τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα

344

«Αντέχει η χώρα ένα δεύτερο lockdown;» ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. «Το κόστος των όποιων παρεμβάσεων γίνονται στο επίπεδο της ελεύθερης λειτουργίας είναι επιβαρυντικό για την οικονομία και όσο περιορίζονται οι δραστηριότητες, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος. Προφανώς συνεπώς το κόστος για ένα lockdown στην οικονομία είναι τεράστιο, είναι δυσβάσταχτο.

Σας θυμίζω δε συνέντευξη του πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη στις 18 Απριλίου στην Καθημερινή που είχε πει πριν το πρώτο lockdown ότι σε μια σύσκεψη που είχε γίνει, ότι η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: Παναγία μου αν κλείσουμε θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!

Άρα είναι σαφές ότι σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, η χώρα δε μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown. Όμως εμείς ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε την όποια κυβερνητική απόφαση. Έχουμε χτίσει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 37,7 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την όποια επιλογή γίνεται ή θα γίνει από την κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα», ήταν η απάντησή του στο podcast του protothema.gr.

«Η επιλογή που έχει κάνει η χώρα, η κυβέρνηση είναι να ακούει τους ειδικούς, να αποφασίζει και να βάζουμε πάνω από όλα, ως προτεραιότητα την ανθρώπινη υγεία. Αυτό το βηματισμό ακολουθεί η κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Με δεδομένη και την 7η Αξιολόγηση ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις το 2020 και πως η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το 2021 θα είναι ισχυρή.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος θα συνεχιστούν.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ