Στα 2,4 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου το α΄ εξάμηνο

231

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Συγκεκριμένα, ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 161 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του έτους.

Τα χρέη των νοσοκομείων συνεχίζουν να διογκώνονται και συγκεκριμένα αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κατά 14,1% και 119,7% σε σύγκριση με τα ληξιπρόθεσμα του Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

• 52 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 59 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν τον Μάιο.

• 263 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 271 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο.

• 756 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 344 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε διάστημα έξι μηνών αυξήθηκαν κατά 119,1%.

• 507 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 194 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 268 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 272 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Μαΐου.

• 576 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών. Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ατομικό φύλλο έκπτωσης (ΑΦΕΚ) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here