Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μην πολεμάτε Κούγια-Μπαμπινιώτη»

382

Στα αρνητικά σχόλια που γίνονται το τελευταίο διάστημα εις βάρος του Αλέξη Κούγια και του Γιώργου Μπαμπινιώτη αναφέρεται σε ανάρτησή του ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Ο σκηνοθέτης του «Ετερος Εγώ», ο οποίος γνώρισε την αποθέωση από το Twitter μετά τα όσα είπε για τις εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο, μεταξύ άλλων σχολίασε ότι όσοι επιτίθενται στον Αλέξη Κούγια και τον Γιώργο Μπαμπινιώτη εξυπηρετούν τον σκοπό τους και απομακρύνονται από τον δικό τους.

Η ανάρτηση του Σωτήρη Τσαφούλια
«Ας μην πολεμάμε τους ανθρώπους. Το να μπούμε στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε τι καθιστά έναν άνθρωπο αξιόπιστο, εν έτει 2021, αναλύοντας γιατί η αξιοπιστία ενός ανθρώπου δεν είναι συνδεμένη με τη σεξουαλική του ταυτότητα ή το επίπεδο μόρφωσής του, το θεωρώ ανόητο.

Ειδικά όταν η Ιστορία, που δεν μας μαθαίνει τίποτα (για αυτό άλλωστε και επαναλαμβάνεται), μας έχει πει ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί από μορφωμένους, θρησκευόμενους, φυσιολογικούς και κοινωνικά αποδεκτούς οικογενειάρχες. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω πως δεν πρέπει να επιτιθέμεθα στους ανθρώπους, ειδικά όταν ”αγωνιζόμαστε” με αυτούς για διαφορετικούς σκοπούς και σε διαφορετικά πεδία.

Όσοι ξοδεύουν το χρόνο και τη σκέψη τους για να επιτεθούν στον κύριο Κούγια ή στον κύριο Μπαμπινιώτη δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εξυπηρετούν το σκοπό τους και να απομακρύνονται από το δικό τους σκοπό.

Σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο Υπεράσπισης, καλό είναι να θυμόμαστε πως η δικαιοσύνη δεν πράττει πάντα το σωστό. Πράττει πάντα το νόμιμο. Ο σκοπός ενός συνηγόρου υπεράσπισης δεν είναι να αποκαταστήσει τον πελάτη του κοινωνικά, αλλά να τον ξεμπλέξει όσο καλύτερα μπορεί από μια ανθρώπινη κατασκευή που ονομάζεται νόμος.

Ο σκοπός ο δικός μας είναι αυτή η ανθρώπινη κατασκευή, που ονομάζεται νόμος, να γίνει επιτέλους ανθρώπινη. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επιτιθέμεθα στον συγκεκριμένο ποινικολόγο είναι γιατί με τον λόγο του εξυπηρετεί τον δικό μας αγώνα.

Γιατί η ίδια η δικαιοσύνη κάποια στιγμή θα ντραπεί με τον εαυτό της, όταν συνειδητοποιήσει πως ένας διχαστικός και ρατσιστικός λόγος, που δεν έχει καμία θέση στην εποχή που ζούμε, όχι μόνο ευδοκιμεί εντός των αιθουσών της, αλλά καθιστά και αυτόν που τον εκφέρει διαπρεπή και επιτυχημένο.

Σε ό,τι αφορά τον κύριο Καθηγητή, εκείνος φρόντισε να βάλει τη λέξη ”φιλότιμο” μόνο στο λεξικό του, εμείς παλεύουμε να τη βάλουμε μέσα στην παιδεία μας και σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας.

Εκείνοι παλεύουν για την Αρχή, με σημαία τους ”το φυσιολογικό” και την ”ευγλωττία” και εμείς για την Αξία χωρίς καμία σημαία και με γνώμονα τον άνθρωπο. Πόσο χρήσιμο θα ήταν για την Ανθρωπότητα αν άνθρωποι σαν τον κύριο Κούγια με το μυαλό, την εργατικότητα και το πείσμα που διαθέτουν, αγωνίζονταν για να κάνουν το επάγγελμά τους λειτούργημα και όχι δουλειά. Απονομή δικαίου και όχι διαγωνισμό στρατηγικής ευφυΐας. Αν άνθρωποι σαν τον κύριο Μπαμπινιώτη καταλάβαιναν την αξία του να είσαι Δάσκαλος και όχι καθηγητής και μάθαιναν τα παιδιά μας όχι τι να σκέφτονται, άλλα πώς.

Ίσως κάποτε να το κάνουν.
Ίσως κάποτε καταλάβουν πως κανείς δεν θυμάται τον Μέλητο, τον Άνυτο και τον Λύκωνα, αλλά όλοι θυμούνται τον Σωκράτη.
Ας μην πολεμάμε τους ανθρώπους, άλλα το Δημόσιο Αποτύπωμά τους όταν αυτό είναι συνειδητή επιλογή τους.
Disclaimer: Αναφορικά με τη χρήση της φωτογραφίας και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική».

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here