Σε τροχιά προκλήσεων επανέρχεται η Αγκυρα

253

Την οδό των προκλήσεων φαίνεται να επιλέγει εκ νέου η Αγκυρα ανακοινώνοντας, δια της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων, την πρόθεσή της να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, στην πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου που παραμένει περίκλειστη από το 1974.

Η Λευκωσία καταδίκασε ήδη τις τουρκικές εξαγγελίες και μεταφέρει πλέον το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για προεκλογική φιέστα υπέρ του φίλα προσκείμενου στον Ταγίπ Ερντογάν ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ.

Όπως επισημαίνεται, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. 

«Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζεται.

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

«H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, «βαθιά ανήσυχη», δήλωσε η ευρωπαϊκή διπλωματία δια του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. 

Ανακοινώσεις στο πλευρό του Ερντογάν

Ο Τατάρ μετέβη εσπευσμένα το μεσημέρι της Τρίτης στην Άγκυρα προκειμένου να παραστεί σε κοινή διάσκεψη. Αναχωρώντας για Άγκυρα μίλησε για μία «μεγάλη έκπληξη», και λίγο μετά, με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλάι του, ανακοίνωνε ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων πρόκειται να ανοίξει την Πέμπτη.

Από πλευράς του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι τα Βαρώσια είναι μέρος της (λεγόμενης) ΤΔΒΚ και ότι υποστηρίζει πλήρως την απόφαση «της διάθεσης των ακτών στο κοινό». 

Δυσφορία και για τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε προκλητικός και στα όσα ανέφερε προς την Καγκελάριο Μέρκελ κατά την έκτακτη επικοινωνία που είχαν την Τρίτη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξεδήλωσε «δυσφορία» για τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν διεμήνυσε προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο πως οι αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι επαρκείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.  

Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος συντήρησε την επιθετική ρητορική, μετά και τη χθεσινή τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο, το Ισραήλ, αλλά και τη Συρία «κράτη – εγκληματίες», προσθέτοντας πως «όσοι μιλούσαν εναντίον μας τώρα κάθονται να συνομιλήσουν μαζί μας».

Σε οξείς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις του Ερντογάν και έναντι του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μακρόν περί «ισλαμικού αυτονομισμού», με τον Eρντογάν να τις χαρακτηρίζει «ξεκάθαρη πρόκληση» και ένδειξη «αναίδειας».

Ο Μακρόν είχε αναφέρει ότι ο «ισλαμικός αυτονομισμός» απειλεί να κυριαρχήσει σε ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία, προαναγγέλλοντας σχετικό νομοσχέδιο, με βήματα που θα περιορίζουν την κατ’ οίκον διδασκαλία και κίνητρα για την εκμάθηση της αραβικής γλώσσας.

«Η δήλωση ότι «το Ισλάμ είναι σε κρίση» από τον πρόεδρο Μακρόν σε μια πόλη όπου πυκνοκατοικείται από Μουσουλμάνους πέρα από ασέβεια, αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση. Το να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του Ισλάμ ως πρόεδρος της Γαλλίας αποτελεί αναίδεια, αγένεια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο θρησκευτικής εκδήλωσης στην Άγκυρα. 

Την εικόνα των «επιθετικών» ενεργειών της Αγκυρας προς τη διεθνή κοινότητα συμπληρώνει η κίνησής να (απειλήσει ότι θα) προχωρήσει στις πρώτες δοκιμές των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη Σινώπη, παρά την έντονη ενόχληση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ