Σε ποιες υπηρεσίες και προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για ένα πεντάμηνο

296

Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στις αλλαγές στα ξενοδοχεία, καθώς τα τουριστικά πακέτα γίνονται ελκυστικά μετά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% εντάσσονται από 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα με παροχή πρωινού ή και ημιδιατροφή, οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους με κάθε μέσο μεταφοράς, τα εισιτήρια των σινεμά, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα. Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στις αλλαγές στα ξενοδοχεία, καθώς τα τουριστικά πακέτα γίνονται ελκυστικά μετά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με βάση την οποία τα λογιστήρια των υπόχρεων επιχειρήσεων θα πρέπει να συμμορφωθούν, αλλά και προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν επακριβώς τον συντελεστή ΦΠΑ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες καθώς και για τα προϊόντα που εντάσσονται πλέον στον χαμηλό συντελεστή. Ειδικότερα:

Ξενοδοχεία. Από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, ο ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα υπολογίζεται ως εξής:

• Διαμονή με πρωινό: Η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τα ισχύοντα.

• Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): Η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση κατά το γεύμα ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα. Εως τώρα, το 10% της ενιαίας τιμής επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 24%.

• Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία. Εως τώρα, με ΦΠΑ 24% επιβαρυνόταν το 15% της ενιαίας τιμής.

• Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο. Εως τώρα, σε ΦΠΑ 24% υπαγόταν το 20% της ενιαίας τιμής.

Με βάση την εγκύκλιο, οι τιμές στα τουριστικά πακέτα μπορούν να συμπιεστούν περαιτέρω εφόσον τα ξενοδοχεία μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, οπότε και να εφαρμόσουν τον συντελεστή ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε παροχή.

Μεταφορές. Οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει μεταφορές προσώπων κάθε είδους, χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με εισιτήριο για κάθε επιβάτη είτε ως ομαδική μεταφορά προσώπων, όπως τουριστών για λογαριασμό πρακτορείου ταξιδίων ή του προσωπικού μιας επιχείρησης. Επίσης, περιλαμβάνει τις μεταφορές προσώπων που παρέχουν οι εκμεταλλευτές ΕΔΧ αυτοκινήτων (ταξί). Ως αποσκευές θεωρούνται οι βαλίτσες και άλλες τσάντες ταξιδιού με τα προσωπικά είδη των επιβατών, καθώς και κινητά πράγματα που μεταφέρονται ως χειραποσκευές και συνοδεύονται από τους επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ωστόσο, δεν καλύπτει τα αυτοκίνητα, που παραμένουν σε ΦΠΑ 24%.

Κινηματογράφος. Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% περιλαμβάνονται πλέον τα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Eστίαση. Με τις νέες διατάξεις διευρύνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών γενικώς, χυμών και ροφημάτων. Παραμένει, ωστόσο, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ η εκμετάλλευση κέντρων διασκέδασης καθώς και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ