Σε ισχύ η πρώτη δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις

320

Η κυβέρνηση, ανάλογα με τις επιπτώσεις της επιδημίας, θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για τις επιχειρήσεις στις οποίες καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου χωρίς να έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας.

Ενεργοποιείται σήμερα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, που αφορά προς το παρόν τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η καταβολή ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν μελλοντικά έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετoιμάζει δέσμη μέτρων που θα παρουσιάσει την ερχόμενη  Δευτέρα στο Eurogroup, επικεντρωμένη στην τόνωση των επιχειρήσεων που θα πληγούν εξαιτίας της νόσου.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει:

• Αναστολή φόρων και εισφορών με κρατική εντολή για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν για περισσότερες από 10 ημέρες.

• Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.

• Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες.

• Aναστολή έως 30/6/2020 όλων των ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρωτέες έως 30/3/2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του μηνός η κυβέρνηση, ανάλογα με τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα εθνικής εμβέλειας (αναστολή καταβολής ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και ασφαλιστικών εισφορών) για τις επιχειρήσεις στις οποίες καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου χωρίς να έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας. Αυτό θα γίνει βάσει στοιχείων ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Ηδη χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και παραγωγικοί φορείς, ζητήθηκαν στοιχεία για διάφορoυς κλάδους της οικονομίας που παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια πτώσης του τζίρου. Ολα αυτά τα στοιχεία αναμένεται να συμπεριληφθούν και στην πρόταση της κυβέρνησης που θα υποβληθεί στο Eurogroup.

Σημειώνεται ότι ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δημιουργήσει μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ και των τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση στοιχεία με στόχο να παρέμβει εγκαίρως, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η τρίτη δέσμη μέτρων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με άτοκα ή χαμηλότερα δάνεια, ενώ η τέταρτη δέσμη θα αφορά κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει την τόνωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με μετρητά, επιδοτήσεις μισθών και φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι που σημαίνει πάντως ότι θα επηρεαστούν και ο προϋπολογισμός και οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Τα επιδόματα

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει επίσης:

• Για τα επιδόματα. Παρατείνεται για ένα μήνα η ισχύς του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδόματος στέγασης. Δηλαδή, για τις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης για την καταβολή του επιδόματος κατά τον μήνα Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Κι αυτό γιατί υπάρχει διαδικασία υποβολής αίτησης μέσω δήμων ή κέντρων κοινότητας.

• Σχετικώς με το επίδομα γέννησης, αναστέλλονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προθεσμίες για  το επίδομα γέννησης όσον αφορά την κατάθεση δικαιολογητικών στα κέντρα κοινότητας των δήμων.

• Επίσης, έως τις 31 Μαρτίου δεν θα συνεδριάσουν οι επιτροπές ΚΕΠΑ, ενώ δίνεται παράταση για ένα τρίμηνο σε αναπηρικές παροχές.

Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ήμερο του επομένου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ