Σαϊζάρ: Η Λάρισα της Συρίας

1021

Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου

Το 344 π.Χ ο βασιλιάς των Μακεδόνων, Φίλιππος Β’, επιτίθεται στην Λάρισα και την καταλαμβάνει, μιας και οι Λαρισαίοι στρατιώτες είχαν μόλις βγει από μάχη με την πόλη Φάρσαλο για την διατήρηση της δύναμης στην περιοχή και ήταν εξουθενωμένοι.

Οι Λαρισαίοι ιππείς, φημιζόταν για τις ικανότητες τους και αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι του στρατού του Μ. Αλέξανδρου, κατά την διάρκεια των επεκτατικών του πολέμων στην Ανατολή. Όταν ο στρατός  βρέθηκε στην Συρία και μετά την κατάκτηση πολλών περιοχών από τον Μ. Αλέξανδρο, παραχωρήθηκε στους Λαρισαίους ιππείς, ως φόρος τιμής για την γενναιότητα τους, η πόλη Senzar ή Sezar.

Η νοσταλγία για την πατρίδα οδήγησε στην αλλαγή του ονόματος της πόλης, η οποία μετά την εγκατάσταση των Λαρισαίων στρατιωτών ονομάστηκε Λάρισα. Η νέα αποικία συνέχισε να στελεχώνει τον στρατό με άξιους ιππείς ενώ, όπως η μητέρα-πόλη, διέθετε και αυτή βασιλικό ιπποφορβείο*.

Λάρισα και στην Αραβική Χερσόνησο

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος, αναφέρει στο βιβλίο του Historia Naturalis, μια πόλη με το όνομα Λάρισα στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου. Κατά τον Πλίνιο, αυτή η Λάρισα καταστράφηκε νωρίς από τους πολέμους στην περιοχή.

 

*Αρχαία ελληνική λέξη που προέρχεται από τις λέξεις ἵππος (άλογο) + φορβή (τροφή). Τα βασιλικά ιπποφορβεία ήταν τα μέρη όπου μεγάλωναν τα άλογα των βασιλέων και τα άλογα που στελέχωναν το ιππικό τμήμα των στρατών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here