Ράπτη: Να καταργηθεί η εισφορά σε επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια

399

«Κατάργηση της εισφοράς του νόμου 128/75 σε επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια», ζητά η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, μέσω ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο Ν.128/75 που κλείνει πλέον 45 χρόνια και προβλέπει την επιβάρυνση όλων των δανείων με εισφορά 0,12% για τα στεγαστικά δάνεια και 0,6% για τα επιχειρηματικά δάνεια, ψηφίστηκε με τη λογική να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας μας. Όπως γνωρίζετε, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει πλέον κάθε είδους πριμοδότηση των επιχειρήσεων και συνεπώς εφόσον ο Ν. 128/75 προβλέπει αυτό ακριβώς που πλέον απαγορεύεται, θα έπρεπε λογικά να είχε καταργηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Κι όμως, συνεχίζει να επιβαρύνει τις εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και με χαμηλότερο ποσοστό και τα νοικοκυριά. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως στις ήδη δανειζόμενες με υψηλά επιτόκια ελληνικές επιχειρήσεις (σε σχέση με τον δανεισμό των επιχειρήσεων άλλων χωρών), σε δανεισμό με περιθώριο 3% το 0,6% της εισφοράς αποτελεί επιβάρυνση της τάξεως του 20%! Χωρίς να υπολογίσουμε το γεγονός πως πολλές τράπεζες συστηματικά ανατοκίζουν και το ποσοστό της εισφοράς, γεγονός που έχει κριθεί και ως παράνομο με δεκάδες δικαστικές αποφάσεις.

Μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να καταργήσει τη συγκεκριμένη εισφορά. Ένα βήμα κατάργησης έγινε με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης για τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, αλλά είναι πολύ μικρό βήμα σε σχέση με την ανάγκη μείωσης τους κόστους δανεισμού χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δυστυχώς δεν επωφελούνται ούτε από την αρνητική τιμή euribor, η οποία με κάποιο μαγικό τρόπο δεν αφαιρείται από το τελικό επιτόκιο δανεισμού, πλην όμως αν ήταν θετική σίγουρα θα προσθέτονταν σε αυτό!

Με πολύ προφανή σε όλους την επιβάρυνση της εισφοράς του Ν.128/75 και με την εξίσου προφανή απορία ποιο είναι πλέον το νόημα και η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εισφοράς,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Αποδίδεται στο δημόσιο η εισφορά του Ν.128/75 και αν ναι, ποια είναι τα ποσά που συγκεντρώθηκαν ανά έτος την τελευταία εικοσαετία από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια αντίστοιχα;
  2. Είναι αληθές πως τα συγκεκριμένα έσοδα, επειδή αποτελούν επιδοτήσεις, δε μπορούν να εγγραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό και αν ναι, σε ποιον λογαριασμό τηρούνται και πώς αξιοποιήθηκαν ανά έτος την τελευταία εικοσαετία;
  3. Μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην συνολική κατάργηση της εισφοράς του Ν.128/75 ελαφρύνοντας το κόστος του δανεισμού και κάνοντας ανταγωνιστικότερες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις;».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ