Προϋπολογισμός 17 δισ. για την Ευρωζώνη εξετάζεται στο Eurogroup

259

Εκτός της ατζέντας του προσεχούς Eurogroup (της επόμενης Δευτέρας) είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ζήτημα της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2021- 2022 «θα συζητηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους», χωρίς να είναι σαφές ακριβώς πότε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας, η ίδια πηγή χαρακτήρισε το γεγονός «καλό» και ευχήθηκε να «μείνουν έτσι τα πράγματα».

Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση της Δευτέρας θα καταπιαστεί με το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης και των τεσσάρων πυλώνων της (διασυνοριακή ενοποίηση, διαχείριση κρίσεων, ρυθμιστική διαχείριση των χαρτοφυλακίων κρατικού χρέους και την κοινή εγγύηση καταθέσεων). Οπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι υπό συζήτηση η έναρξη λειτουργίας του κοινού ταμείου ύστατης καταφυγής (common backstop) πριν από το 2024 αν θεωρηθεί ότι το ρίσκο στον τραπεζικό κλάδο πανευρωπαϊκά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Επί τάπητος θα τεθεί επίσης η δυνατότητα ενίσχυσης του νέου κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, που θα ενεργοποιηθεί το 2021, με προβλεπόμενο αρχικό μέγεθος περίπου 17 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Eurogroup είχε παραπέμψει στο μέλλον τη δυνατότητα αύξησης των πόρων αυτών μέσω Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA), που προϋποθέτει ομοφωνία. Υπέρ αυτής της δυνατότητας έχουν ταχθεί τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, ενώ κατά τάσσονται οι Ολλανδοί και άλλες μικρότερες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, έκτοτε δεν έχει υπάρξει πρόοδος επί του ζητήματος αυτού.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέλη του Eurogroup έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει. Η μόνη εκκρεμότητα που μένει να διευθετηθεί είναι η νομική θωράκιση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), σε περίπτωση αγωγών κατά διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους. Κατόπιν αιτήματος των Γάλλων, διερευνάται η δυνατότητα να ενισχυθεί η νομική ισχύς των νέων CACs μέσω ειδικού παραρτήματος στην αναθεωρημένη συνθήκη του ESM. Η έκβαση του συγκεκριμένου θέματος αναμένεται τον Μάρτιο. 

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί επίσης το προσχέδιο προϋπολογισμού της πορτογαλικής κυβέρνησης, το οποίο προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι κινδυνεύει να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Τέλος, οι νέες κυβερνήσεις της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την οικονομική πολιτική.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here